ANALYSE
Af Jesper Søe
Med nyvalg til Folketinget tirsdag den 13. november – over et år før tiden – er muligheden for at genskabe det gamle “u-landspolitiske flertal” i dansk politik rykket nærmere.
6 af Folketingets 8 partier støtter nu principielt en genrejsning af dansk bistand til sin gamle højde på 1 procent af vor nationalrigdom (bruttonationalindkomsten – BNI) over en endnu ikke-defineret årrække.
Senest har de konservative givet ret umisforståelige meldinger i den retning og i forvejen støttes genskabelsen af niveuet fra før VK af Socialdemokraterne, de radikale, Ny Alliance, SF og Enhedslisten.
Uden for tinget er både Kristendemokraterne og Centrumdemokraterne klar til det samme, KD kommer dog næppe ind og CD når end ikke at stille op.
Så medmindre det nuværende flertal, baseret på Dansk Folkeparti, kan fortsætte efter valget, er der gode udsigter til en nogenlunde sikker stigningstakt i u-landsmidlerne.
Spørgsmålet er bare, hvor længe, der vil gå, før den ene procent er nået og om der lægges en særlig miljøramme OVENI som under SR-regeringen.
Bemærkelsesværdigt er det dog, at ikke stigningstakten, men indholdet af bistanden er kommet mere i fokus de seneste måneder.
I oplæg fra både de konservative, de radikale og Ny Alliance tales der om omlægninger af midlerne; for de radikales vedkommende især væk fra en stribe erhvervstøtte-ordninger og når det gælder Ny Alliance større vægt på bistand via NGOerne og til miljøet.
Socialdemokraterne har direkte slået sig i tøjret på stigningstakten i deres oplæg til finanslov for 2008 og tilsyneladende vægtet en omlægning af bistanden i markant mere fattigdomsorienteret retning.
Partiet har et samlet oplæg på området på bedding, men om det kommer før valget vides ikke. Kofod, Lykketoft og konsorter har nok fået andet at tænke på.
Overordnet politisk vil det naturligvis få stor betydning om VK-regeringen – såfremt den fortsætter uden et flertal med DF – kan nøjes med delforlig på området med Ny alliance og måske de radikale.
Her vil de konservatives rolle i regeringen blive af stor betydning, idet det var dette parti, som allerede i regeringsgrundlaget efter sidste valg i februar 2005 fik indføjet, at Danmarks udviklingsbistand ikke måtte falde ned under 0,8 pct. af BNI.
Det skete vel at mærke på trods af protester fra højre-støttepartiet, som højst ønsker en bistand på 0,7 pct. af BNI. Med DF ude af billedet, vil der tegne sig nye muligheder. Vel at mærke, hvis de konservative prioriterer området.
Den slags vil under alle omstændigheder blive afklaret direkte med Anders Fogh Rasmussen (V), der ifølge samstemmende kilder mest har indsat udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) som bestyrer eller statholder, så hun kan pippe med i et ellers konservativt gebet – udenrigsministeriet.
En helt forventelig betaling for ydelser til de konservative og det øvrige u-landspolitiske flertal vil være at bibeholde statholderen på 6. sal på Asiatisk Plads.
Så kan man mene om det, hvad man vil. I hvert fald får man – igen – en minister, som åbent har sagt, at en stigning til den ene procent ikke er på tapetet. Som hun udtrykte det bramfrit i lørdags i Berlingske:
“Det undrer mig meget, at der i den bistandsfaglige osteklokke (NGOerne, red.) er en udbredt opfattelse af, at det eneste succeskriterium for dansk bistand er, at den er verdens største (hun må mene i procent, ikke i kroner, red.)”.
Hvorefter Tørnæs fortsætter med at sige, at et andet succeskriterium er, at vi giver bistand for vor egen (sikkerhedspolitiske) skyld. Næppe ligefrem et nyt synspunkt på bjerget, men så fik vi den! I Foghs verden er der “socialistiske ballademagere”, hos Tørnæs den “bistandsfaglige osteklokke”.
Et muligt alternativ til Tørnæs skulle da lige være, at Ny Alliance optages i en ny Fogh-regering og udover integrationsministerposten går efter at få en udviklingsminister i skikkelse af den eks-konservative Gitte Seeberg.
Næppe mange i u-landsmiljøet vil foretrække en Tørnæs fremfor en Seeberg. Men det er en helt anden sag, som vi nok skal vende tilbage til i perioden op til valget.
Jesper Søe er journalist og redaktør af u-landsnyt.dk