Uanset VK-regeringens store sparehug over U-landssekretariatet, der er fagbevægelsens bistandsorganisation i Danmark, ser det ud til, at man kan køre stort set uændret videre i 2004. Det vurderer organisationen i hvert fald selv.
Afrika-konsulent i U-landssekretariatet, Jørgen Assens, siger tirsdag til Torben Kragh fra SiDs “Fagbladet”, at “når vi læser finanslovsforliget, må vi gå udfra, at juridisk bindende projektaftaler overholdes, og det vil betyde, at vi kan køre nogenlunde uændret videre i 2004, hvor alle projektaftaler er på plads”.
– Derfor vil der ske en udfasning i 2005 og en endelig lukning i 2006, vurderer Jørgen Assens overfor bladet og lægger til: – Men helt sikre kan vi ikke være. Vi har indtil videre kun forligsteksten at forholde os til. Vi har ikke været inddraget i besparelserne.
Ifølge forligsteksten standses det statslige tilskud til U-landssekretariatet, hvorved der frigøres 44 millioner kr. årligt.. idet “dog allerede afgivne, juridisk bindende tilsagn overfor tredjepart skal respekteres”, som det hedder.
U-landssekretariatet modtager i 2003 i alt 47,5 mio. kr. under en flerårig rammebevilling fra Danida, som løber 2002-2005, og skal gå til støtte for faglige organisationer og fagligt arbejde i u-landene.
– Den totale fjernelse fra finansloven kommer som lyn fra en klar himmel, skriver Fagbladet. Der var for U-landssekretariatet og de 5 andre rammeorganisationer lagt op til en beskæring på 5 procent på rammebevillingen. U-landssekretariatet har således fået en skriftlig forhåndsgodkendelse af en rammeansøgning på 44 mio. kr. Pengene er omsat i projektkontrakter, anfører Fagbladet.
U-landssekretariatets samlede budget består ud over Danidas rammebevilling af ca. 10 mio. kr. fra andre offentlige myndigheder.
Tavs Per Stig
Udenrigsminister Per Stig Møller, der tirsdag er på et-dages besøg i Slovakiet og Tjekkiet, ønsker tilsyneladende ikke at udtale sig om den voldsomme beskæring af en rammeorganisation, som reelt risikerer at standse store og vitale dele af dansk fagbevægelses globale solidaritets- og bistandsarbejde.
u-landsnyt.dk sendte mandag den 10. november kl. 12.36 en e-mail til ministersekretariatet i Udenrigsministeriet med en anmodning om en kommentar fra Udenrigsministeren. Det hed bl.a. heri, at “besparelserne på U-landssekretariatets bevilling må alt andet lige betegnes som så omfattende og enestående i forhold til en rammeorganisation, at det vel må kalde på en kommentar fra ministeriets øverste politiske ledelse”. Og videre, at afsenderen “ser frem til et svar så snart, det måtte være muligt. I fald ministeren ikke ønsker at kommentere forholdet, ønskes dette også venligst oplyst.”
Ministersekretariatet har tilsyneladende end ikke villet efterkomme den sidst nævnte anmodning, idet redaktionen af u-landsnyt.dk i skrivende stund ikke har modtaget nogen reaktion fra ministeriet.
Per Stig Møller har tidligere godt villet udtale sig om den penible sag. Da Dansk Folkeparti og enkelte Venstrefolk i maj luftede tanker om at skyde U-landssekretariets statstilskud ned, vendte udenrigsministerem sig klart imod det.
Til Morgenavisen Jyllands-Posten sagde han således den 27 maj bl.a.: “Det er ikke tilladt at diskriminere organisationer – dér gælder ligebehandlingsprincippet.. Vi taler om at forhindre børnearbejde og forbedre vilkårene i arbejdsmiljøet.. Det er et fornuftigt arbejde. De kæmper for menneskerettigheder i Den 3. Verden, det er et lødigt stykke arbejde”.
Mens udenrigsministeren tilsyneladende var mundlam mandag og tirsdag – og heller ikke andre konservative politikere ville udtale sig om sagen -, kunne det samme ikke siges om fagbevægelsen.
LOs formand, Hans Jensen, kaldte sparehugget for “et ensidigt og ideologisk angreb direkte mod fagbevægelsen”. – Det er et klart signal om, at regeringen ikke ønsker at samarbejde med fagbevægelsen, og det må vi nu tage konsekvensen af, sagde han.
SiDs næstformand, Steen Andersen, der er formand for SiDs internationale udvalg, var ikke mindre skarp i mælet: – Det er ideologi, når det er værst. Når man decideret går efter én af de såkaldte rammeorganisationer, kan man ikke betragte det som andet end ren og skær forfølgelse af fagbevægelsen og dens internationale arbejde, sagde han og fortsatte:
– Det værste er imidlertid, at det går ud over de fattige lønmodtagere i u-landene, som gennem fagligt arbejde skal sikres bedre leve- og arbejdsvilkår.
Læs også “Finanslovsforliget: U-landssekretariatet rammes benhårdt”, dato 08.11.03, og “Bitter reaktion på sparehug fra U-landssekretariatet”, dato 09.11.03, begge står under Globale bistandsnyheder