U-landsveteran: Al magt til ministeren og ministeriet med ny lov

Forfatter billede

Stik imod udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) erklærede hensigt vil den nye “grundlov” for dansk u-landsvirke, han ønsker, reelt give al magt til ministeren selv og hans ministerium.

Det konkluderer u-landsveteranen Poul Engberg-Pedersen i et større debatindlæg i dagbladet Politiken onsdag med overskriften “Forfejlet. Bistand uden folk og Folketing”.

Sådan vil det gå uanset om den til enhver tid ansvarlige minister for udviklingsbistanden er “fornuftig” eller ej, ligesom det ifølge debattørens vurdering vil betyde, at udenrigsministeriet/Danida “får fuld fleksibilitet i gennemførelsen af udviklingspolitikken”.

Engberg-Pedersen hæfter sig især ved, at “målsætningen (for den nye lov, red.) gøres mere upræcis end 1971-loven (som gælder i dag, red.), og hermed forsvinder mulighederne for at holde ministeren og ministeriet ansvarlige for opnåelse af udviklingspolitikkens mål”.

Han skriver direkte et sted, at der i bemærkningerne til lovforslaget “dynges på med plusord, så ingen kan holdes ansvarlige for noget som helst”.

“Heller ikke modtagerne af bistanden får nogen indflydelse på dens udformning”.

“Derfor må danskerne og Folketinget kunne stille ministeren og ministeriet til ansvar for en præcis lov”, konkluderer den 58-årige diplomat, der i sin karriere indenfor udviklingsbistand bl.a. har været chef for Norad, det norske Danida (2005-2010).

Og videre: “1971-lovens målsætning var bred, men havde et målhierarki, som senere blev præciseret med fattigdomsbekæmpelse øverst. Nu er alt øverst”.

Engberg-Pedersen, der i dag er admin. direktør i “Verdensunionen for Naturbevarelse (IUCN) i Schweiz, skriver, at alt andet lige giver den nuværende løse formulering “maksimal fleksibilitet til ministeren og minimal kontrol for Folketinget”.

“Der er behov for en lov med klare og engagerende mål for Folketinget, danskerne og vore partnere i udviklingslandene, slutter han.