Mohamed Eltom Hamid er rejst til Etiopien for Læger uden Grænser (MSF) og skal det næste halve år som læge være ansvarlig for et program for tuberkulosepatienter på et sundhedscenter i Somali-regionen i den sydøstlige del af det store land på Afrikas Horn.
Hvert år dør 2 millioner mennesker af tuberkulose, og 8 millioner udvikler sygdommen – langt de fleste i u-slandene. I øjeblikket har 16 millioner aktiv tuberkulose, men epidemien skønnes at blive værre i de kommende år. Især Afrika og Sydøstasien vil blive hårdt ramt. Hvert år får 1,5 millioner i landene syd for Sahara aktiv tuberkulose, men tallet stiger voldsomt på grund af hiv og aids.
Over de seneste 10 år er der sket en stigning på 20 procent i antallet af tuberkulose-smittede. Læger uden Grænser behandler i øjeblikket ca. 20.000 tuberkulose-patienter i mere end 30 projekter verden over.
29-årige Mohamed Eltom Hamid flygtede i 2002 fra Sudan til Danmark. Han har som læge arbejdet på Roskilde Hospital og tager nu på sin første mission for Læger uden Grænser.
– Lige fra jeg kom til Danmark har jeg haft følelsen af, at jeg gerne vil tage ud til Den 3. Verden og hjælpe dem, som lider. Jeg kommer selv fra et u-land, og med min baggrund føler jeg nærmest, at jeg har en ekstra forpligtelse til at tage ud og gøre en forskel, siger Mohamed Eltom Hamid, som har sin kone og 4 måneder gamle datter i Danmark.
Læger uden Grænser har arbejdet i Etiopien siden 1984.