Udenrigsministeren gør partifælle til ny formand for Danmarks Eksportråd fra maj 2004

Redaktionen

Regeringen har besluttet at udnævne adm. direktør Henning Dyremose, TDC, som ny formand for Danmarks Eksportråds bestyrelse pr. 1. maj 2004, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

Den fhv. konservative arbejds- og finansminister i Schlüter-regeringen (1986-93), som også nåede at være sit partis politiske ordfører og en kort overgang aspirerede til statsministerposten efter Poul Schlüter, afløser direktør Kjeld Ranum. Han har været formand for Danmarks Eksportråds bestyrelse siden maj 2000.

Den nu 57-årige Dyremose blev adm. direktør i TDC i 1998, da han kom fra en tilsvarende direktørstilling i den i u-landssammenhæng til tider omstridte tømmerkoncern, Dalhoff Larsen og Hornemann, DLH, der har savmøller i flere tropelande.

Bestyrelsen for Danmarks Eksportråd har til opgave at rådgive udenrigsministeren i spørgsmål om regeringens eksport- og investeringsfremmeindsats. Bestyrelsens formand og medlemmer udnævnes for indtil 2 år ad gangen og kan udnævnes i alt 2 gange.

Udenrigsministeren Per Stig Møller (K) siger: – Jeg er glad for, at Henning Dyremose har sagt ja til at påtage sig hvervet som formand.

– Det er en klar anerkendelse af Danmarks Eksportråds virksomhed og muligheder, at en så erfaren erhvervsmand vil yde en aktiv indsats for at udvikle Eksportrådet yderligere i de kommende år til gavn for danske virksomheders eksport og internationalisering. Jeg ser frem til samarbejdet.

– Samtidig er der grund til at udtrykke stor anerkendelse af Kjeld Ranums helt ekstraordinære indsats i de forløbne 4 år. Kjeld Ranum har sammen med den øvrige bestyrelse af aktive erhvervsfolk bidraget afgørende til, at Danmarks Eksportråd i dag yder professionel rådgivning til virksomhederne omkring deres internationale aktiviteter, slutter udenrigsministeren.

Fakta om Danmarks Eksportråd ifølge Udenrigsministeriets pressemeddelelse:

Danmarks Eksportråd bistår og rådgiver både små og store virksomheder om eksportmuligheder og i alle faser af deres internationaliseringsproces. Eksportrådet arbejdet også tæt sammen med erhvervsorganisationer om bl.a. fælles fremstød.

Den konkrete bistand kan omfatte: Identifikation af lokale samarbejdspartnere, rådgivning om told og markedsadgang, markedsanalyser, markedsføringsbistand, sourcing, eksportstrategier, handelspolitiske problemstillinger etc.

Danmarks Eksportråd er som en integreret del af Udenrigsministeriet direkte repræsenteret på flere end 100 markeder verden over – via Danmarks ambassader, generalkonsulater og handelskontorer.

I alt er ca. 250 handelsmedarbejdere placeret i udlandet; alle folk med konkret eksporterfaring og/eller lang praktisk erfaring med rådgivning af eksportvirksomheder. Hertil kommer flere end 50 ambassadører og generalkonsuler, som også har eksport- og investeringsfremmeopgaver i deres opholdslande.

Eksportrådet løste i 2002 over 9.000 opgaver for danske eksportører, heraf over halvdelen for små og store virksomheder. 9 ud af 10 virksomheder var “tilfredse” eller “meget tilfredse” med Eksportrådets bistand. Indsatsen resulterede i en direkte mereksport på 2,6 mia. kr.

Eksportrådet var i 2002 involveret i 35 udenlandske investeringer i Danmark.

Se www.eksportraadet.dk for yderligere oplysninger

Læs også “Dansk firma beskyldes for rovhugst i Amazonas”, under rubrikken Arkiv, dato 04.11.03, i menuen ude til venstre