Kristian Jensen erklærede, at han ikke ser meget håb for Uganda efter det seneste valg i februar, men det ligger ikke i kortene, at Danmark vil trække sig ud af Uganda som det blev tilfældet i præsident Mugabes Zimbabwe.
Udenrigsministeren pegede derimod på, at man kan yde støtte til Ugandas befolkning og demokratiske udvikling uden om regeringen.
Præsident Yoweri Museveni vandt også seneste præsidentvalg. Han har været sit lands leder i 30 år. Mere om valget på https://globalnyt.dk/content/ingen-valgfester-i-kampala
Udenrigsministeren var på Krogerup Højskole som led i sin landsturne for at hente input til den bebudede nye danske udviklingsstrategi , og det var et spørgsmål fra salen, der bragte Uganda på banen.
En herboende ugander gjorde gældende, at udviklingen er gået i den forkerte retning i de seneste 15 år og spurgte hvad ministeren ville gøre. Så nu ser ministeren altså på den danske udviklingsbistand til Uganda.
Også for to år siden førte Ugandas politik til danske reaktioner, dengang var det landets nye strenge anti-homolove – se
http://u-landsnyt.dk/nyhed/24-02-14/mogens-j-efter-anti-homolov-i-uganda-nul-ny-st-tte
Kristian Jensen, der begyndte sin turne med debatmøder den 7. marts, havde greb om sine tilhørere og høstede bifald for sin på én gang professionelle og underholdende måde at komme i kontakt med folk på
Han bød på filmindslag, personlige indtryk, beundring for stærke kvinder, engagement i ligestilling og kvindefodbold med de 17 nye verdensmål i dagsorden 2030.
Skriveprocessen igang
Meget lå lige til højrebenet, som ministeren sagde. Topkarakter til udenrigsministeren for udførelse.
Men megen dialog endsige debat, blev det ikke til, og han ville heller ikke løfte en flig af indholdet i den ny strategi.
Skriveprocessen er i gang, og der kommer hele tiden nye input til, som han sagde. Et udkast til den ny strategi fremlægges på folkemødet på Bornholm i juni.
Og han opfordrede- først som sidst – til, at man giver sit besyv med på #voresDKaid og er med i en interaktiv dialog.
Personlige indtryk
Kristian Jensen, der besøgte Krogerup Højskole for første gang, indledte med at understrege, at han gerne ser flere engageret i dansk udviklingssamarbejde. 15 mia. kr. i 2016 er mange penge, og jo flere der byder ind på, hvordan midlerne skal forvaltes, desto bedre.
Han indledte med at fortælle om to stærke kvinder, han havde mødt i den kenyanske flygtningelejr Kakuma: Den ene en enlig mor til seks, der havde taget sig af yderligere fire børn. Hun havde ingenting. Og dog: to varme arme.
Den anden var en ung pige på 17. Hun var født i lejren – en lejr, der var blevet til et samfund.
Og han stillede retorisk det enkle spørgsmål: Skal vi medvirke til at skabe emigranter til Europa eller mejerister til Afrika?
Deres krig – ?
Dialogmødet på Krogerup Højskole var skåret over samme læst som mødet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus (se referat https://globalnyt.dk/content/kristian-j-greb-bolden-paa-sin-tour-de-aarhus) med spørgsmål som: Skal vi hjælpe de fattige eller flygtningene? Egeninteresse eller barmhjertighed? Deres krig – vores problem?
En tilhører følte sig provokeret af det sidste spørgsmål og sagde, hun mente, det burde være ”Vores krig – deres problem”. Hun fik bifald.
En anden pegede på, at man måske skulle tale menneskerettigheder i stedet for barmhjertighed.
Verdensmålene
De 17 nye, globale bæredygtige udviklingsmål sluttede mødet.
Udenrigsministeren understregede, at de hænger uløseligt sammen, men talte også om nødvendigheden af valg og prioritering. Han nævnte specifikt mål nr. fem om ligestilling og fremhævede kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.
Ellers var hans budskab, at vi skal hjælpe forskelligt i de forskellige lande, nogle er fattige, andre er både fattige og skrøbelige, og det skal ske i tættere partnerskaber – bl.a. med dansk erhvervsliv.
I mandagens løb debatterede udenrigsministeren også den nye udviklingsstrategi med ”Bæredygtigt Erhverv” hos tænketanken CONCITO, med danske NGOer i Globalt Fokus, med Håndværksrådet og IDA Global Development (Ulandsfagligt Selskab).
Landsturneen slutter den 25. april på Fyn med møde både på Oure Skolerne, virksomhedsmøde og åbent debatmøde i samarbejde med TV2 Fyn.