Udenrigsministeriet skal spare endnu mere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigstjenesten skal i løbet af de næste 2 år sige farvel til hver tiende medarbejder. Det er resultatet af den spareplan, som udenrigsministeriet netop har fremlagt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Planen betyder, at 130 stillinger nedlægges og dermed overgår den de besparelser, som ministeriet under stor bevågenhed blev udsat for, da VK-regeringen trådte til for 2 år siden. De fleste findes ved naturlig afgang, 12 har søgt en frivillig fratrædelsesordning, mens 18 – herunder en tidligere ambassadør – har fået en regulær fyreseddel, anfører avisen.

Besparelserne betyder, at Udenrigsministeriet i løbet af 2 år vil være nede på 1.150 medarbejdere mod 1.285 i dag. Alene på lønninger skal der spares 52 mio kr., mens den samlede spareplan løber op i 140 mio. kr., fremgår det af ministeriets egen oversigt over spareplanen.

Hidtil har hovedregelen været, at udsendte diplomater fik en bolig stillet til rådighed, men den ordning skal langsomt aftrappes. I stedet får de en mindre pose penge i hånden, og så er det op til dem selv at finde et sted at bo, erfarer Jyllands-Posten.

En anden konsekvens af spareplanen er, at flere stillinger på ambassaderne skal besættes af lokalt ansatte, der er betydeligt billigere i drift end udsendte danske diplomater.

Besparelserne går dog værst ud over hjemmetjenesten, det vil sige selve ministeriet på Asiastisk Plads i København, der står for 80 mio. kr. af spareplanen, og hvor der skal spares massivt på administrationen af udviklingsbistanden, skriver Jyllands-Postens Jesper Kongstad og Jette Elbæk Maressa.

– Besparelserne er naturligvis lagt der, hvor regeringens økonomiudvalg har besluttet det med hovedvægt på administration af udviklingsbistand og generel administration, som tilsammen udgør to tredjedele af besparelserne, siger Udenrigsministeriets direktør, Friis Arne Petersen, til bladet.