To sorte fingre, lidt spyt og noget ler kradset ud fra væggen.
Billedet af, hvordan familien Banda i Malawi børster tænder, brænder sig fast på nethinden – ikke mindst fordi billedet efterfølges af, hvordan familien Västibacken fra Uppsala i Sverige har to elektriske tandbørster stående i deres fine flisebadeværelse.
Kontrasterne var til at få øje på, da medgrundlægger af svenske Gapminder Anna Rosling Rönnlund demonstrerede organisationens seneste tiltag med navnet Dollar Street, der kort fortalt er en billeddatabase, som dokumenterer, hvordan verdens befolkning fra den allerfattigste til den allerrigeste familie lever og bor. Og som sådan er et fremragende eksempel på, hvorfor FN har udstykket 17 nye verdensmål, også kaldet Sustainable Development Goals.
Se hele konferencen i videoen herunder.
Hvis du blot vil se enkelte indslag fra konferencen kan du hoppe frem til dem:
0:00: Carsten Toft Boesen, NIRAS
11:37: Annemarie Meisling, Chr. Hansen A/S
27:30: Jigmi Thinley, fhv. premierminister, Bhutan
58.37: Steen Hildebrandt,
1.20.03: Lindsay Falvey + prisoverrækkelse
1.29.29: Anna Rosling Rönnlund, Gapminder
2.12.25: Thomas Bustrup, DI
Anna Roslings præsentation var en del af konferencen ”The Global Goals in Action”, som NIRAS og DI afholdt fredag den 9. september som rammen om uddelingen af The Global Prize for International Integrated Development til netop Gapminder.
Bruger data til at ændre vores syn på verden
Professor Lindsay Falvey, der som formand for priskomiteen havde taget turen fra Melbourne, Australien, lagde i sin motivation for valget af Gapminder vægt på, at organisationen på fornemste vis lever op til prisens målsætning om at ”integrere alle aspekter af menneskelig trivsel”, og at de tre grundlæggere med Hans Rosling i spidsen bruger data til at ændre vores syn på verden.
”I har udviklet epokegørende kommunikationsværktøjer og gjort dem open source, så lærere, politikere og andre kommunikatører får mulighed for at udbrede en holistisk tilgang til udvikling baseret på fakta og statistik, således at vi undgår myter og indgroede fordomme. Derfor er det kun passende, at prisen, som netop påskønner integration af alle tilværelsens aspekter for liv og læring som grundlag for menneskets eksistens, går til Gapminder ”, sagde Lindsay Falvey i sin tale.
Blandt oplægsholderne på konferencen var Annemarie Meisling, der er bæredygtighedsansvarlig hos Chr. Hansen A/S. Hun fortalte om ingrediensproducentens arbejde med, hvordan de 17 verdensmål (SDG) kunne integreres i virksomhedens strategi – et arbejde, der er endt med en række konkrete målsætninger, der er koblet direkte op på en række af delmålene i SDG.
Hvad med lykke?
Ligeledes deltog Bhutans fhv. premierminister Jigmi Thinley med et oplæg, der satte dagens tema om, de 17 verdensmål i perspektiv.
”Verdensmålene er en god begyndelse, men ikke det endelige mål. Lykke er for eksempel slet ikke nævnt.,” sagde Jigmi Thinley, der i sin tid som premierminister var med til at indføre Gross National Happiness – bruttonationallykke-indeks – som central måleparameter for Bhutan.