Udspil for at styrke verdens fattige bønder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

5 “Vislandmænd” gør op med vanetænkningen i alle lejre: Frihandel gavner ikke i sig selv verdens fattigste. Det er nødvendigt at slække på forbrugerbeskyttelse og åbne for genteknologi. Og firmaer skal ikke have lov at tage patent på plantegener og sorter i de fattige lande.

Lektor Christian Friis Bach, tidl. direktør Arne Larsen og de 3 professorer, Niels Kærgaard, Per Pinstrup-Andersen og Finn Tarp, fremlægger 12 skarpe forslag og en vision for verdens fattige landmænd. Og Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer regeringen til at bruge EU til “noget nyttigt “.

Handel er en hovedvej til udvikling for verdens millioner af fattige landmænd. Desværre er langt de fleste af dem slet ikke i nærheden af vejen. Det fastslår 5 førende danske eksperter i rapporten “Frihandel er ikke nok? en ny vision for verdens fattige landmænd”, der udkommer onsdag den 8 oktober.

Forfatterne foreslår 12 konkrete initiativer, der tilsammen vil gøre en forskel. Både højrefløjen og venstrefløjen får noget at tænke over:

Det er ikke alene nødvendigt at aftrappe told og landbrugsstøtte, fastslår rapporten. Andre former for protektionisme anretter også stor skade. Der er bl.a. en række eksempler på, at hensynet til forbrugernes sundhed overdrives på bekostning af de fattigste bønder.

Forfatterne gør op med private firmaers ret til at tage patent på plantegener og sorter i verdens fattige lande. Her skal landmændene i stedet have fri adgang til den mest moderne viden, foreslår de. De opfordrer også til at gøre mere brug af genteknologien og fokusere forskningen på højere udbytter.

Ifølge rapporten bliver de rige lande nødt til at bruge mange flere penge på bistand til landbrugsudvikling i verdens fattige lande. Ellers kan vi godt glemme alt om at halvere fattigdommen før 2015, sådan som verdenssamfundet højtideligt har lovet i FN. Kritikken rammer bl.a. den danske regering, der har skåret ned på bistanden til landbrugsudvikling i u-landene, hedder det i en pressemeddelelse fra Mellemfolkeligt Samvirke.

De fattige landes regeringer går heller ikke ram forbi. Hvis de vil have foden indenfor på verdensmarkedet, er de nødt til at give deres landmænd indflydelse og retfærdige spilleregler.
Det er for eksempel mange steder afgørende, at u-landene selv øger landbrugsforskningen og styrker kvindernes ejendomsret til jord.

Rapporten er udarbejdet af lektor og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Friis Bach, tidligere overvismand, professor Niels Kærgaard, tidligere overvismand og direktør for Fødevareøkonomisk Institut Arne Larsen, professor ved Cornell University, Per Pinstrup-Andersen, og professor Finn Tarp, Københavns Universitet.

Mellemfolkeligt Samvirke har opfordret de 5 “Vislandmænd” til at gå sammen om et udspil, der kan gøre en forskel. – Vi har bedt om at få stof til eftertanke, og det har vi fået, siger MS-formand Bent Nicolajsen.

– Det håber vi også, at de har i regeringen. Efter fiaskoen på handelstopmødet i Cancún i sidste måned, er der brug for et markant EU-udspil på landbrugsområdet, der kan bryde dødvandet og overbevise u-landene om, at vi ikke holder dem for
nar. Her har de et til gratis afbenyttelse, anfører MS-formanden.

En dansk version af rapporten kan bestilles hos MS eller downloades fra hjemmesiden www.ms.dk
En engelsk version kommer snarest. Et koncentrat kan læses i Politikens kronik onsdag den 8. oktober.

Yderligere kommentarer hos

Arne Larsen 48 17 70 16, Niels Kærgaard 35 28 22 64, Finn Tarp 35 32 30 41, Per Pinstrup-Andersen 001 607 255 94 29, Christian Friis Bach, 48 18 18 19 og Bent Nicolajsen 51 35 99 93