Man kan opleve den indiske arkitektvirksomhed Studio Mumbai, der udfordrer modsætningen mellem tradition og modernitet, land og by og insisterer på vigtigheden af stedets ånd, hedder det.
Udstillingen åbnes af kulturminister Bertel Harder(V) onsdag d. 13. januar og der er adgang for besøgende fra dagen efter i centret i Strandgade 27 B på Christianshavn i København.
Indien. Landet der vækker mindelser om farverige sarier, krydrede karryretter og kaotiske storbyer. Men bortset fra Taj Mahal giver indisk arkitektur måske ikke helt så klare billeder i hovedet.
Det er der nu mulighed for at lave om på, når Indiens førende arkitektvirksomhed, Studio Mumbai (Bombay), gæster Dansk Arkitektur Center med udstillingen 'Studio Mumbai – imellem solen og månen'.
Flere håndværkere end arkitekter
Indien er verdens tredjestørste økonomi og klodens næstmest befolkede land.
I udstillingen deler grundlæggeren af Studio Mumbai, Bijoy Jain, sit syn på Indien og giver indblik i sin arkitektvirksomheds filosofi, inspirationskilder og arbejdsproces – noget der kan være med til at udfordre vores vestlige livssyn.
F.eks. består virksomheden mestendels af håndværkere som i samarbejde med et fåtal arkitekter udarbejder prototyper i 1:1, hvilket giver en helt anden måde at afprøve ting på.
Stedets ånd i centrum
Studio Mumbai har især arbejdet med boliger i Indien, og arbejdet er tæt forbundet med den lokale kontekst og stedets ånd – der fokuseres bl.a. på at benytte lokale materialer, håndværkstraditioner, byggeteknikker m.m.
En forståelse for landskabet og de specifikke klimaforhold er for Studio Mumbai også altafgørende for at kunne skabe bygninger, der passer ind i den lokale sammenhæng – f.eks. bygninger der kan modstå Indiens kraftige monsunregn.
Kontrasternes land
For Studio Mumbai – der selv er placeret mellem øst og vest, sol og måne – er modsætninger ikke problematiske. De er derimod et mål i sig selv.
Det er i spændingsfeltet mellem poler – mellem tradition og modernitet, land og by – at interessante og spændende rum opstår. Det er i dette rum, at perspektiverne krydsbestøver og befrugter hinanden.
Udstillingen løber fra 14. januar til 6. marts. Pris & åbningstider her
Mere om særarrangementer under udstillingen her