Udviklingsministeren og Red Barnet: Vi må acceptere børnearbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Danmark skal acceptere at børn ned til otte-ni års alderen udfører børnearbejde, siger udviklingsminister Søren Pind (V) ifølge dagbladet Politiken onsdag.

Han mener, at børn, der lever i fattigdom, skal have mulighed for at hjælpe sig selv og deres familier økonomisk ved at udføre arbejde og han vil øge støtten til projekter, hvor børn arbejder og samtidig tilbydes skolegang.

Red Barnets generalsekretær Mimi Jacobsen bakker ministeren op. Hvad skal de millioner af forældreløse børn i Afrika ellers gøre, spørger hun.

Fra flere oppositionspartier i Folketinget lyder der voldsom kritik.

FNs børnekonvention, der er ratificeret af langt de fleste af FNs medlemslande inklusiv Danmark, fastslår at børn ikke må udnyttes økonomisk.

I regeringens egen menneskerettig-hedsstrategi fra 2009 hedder det bl.a., at “regerin-gen vil arbejde for at fremme og beskytte børns rettigheder i erkendelse af børns særlige behov”.

EN ÅBENBARING I BANGLADESH

Søren Pind uddyber samtidig onsdag sit synspunkt på sin personlige blog i Berlingske Tidende og skriver bl.a.:

“…min erkendelse i dagens medier af, at børnearbejde sine steder kan være nødvendigt… startede i Bangladesh. En lidt påtrængende mand stod, ved siden af køen af folk, der ville hilse på, ved afskedsreceptionen i ambassadørens residens”.

“Langt om længe fik han tilkæmpet sig min opmærksomhed: “Goddag, jeg er den lokale repræsentant for Red Barnet. Du skal støtte børnearbejde”. Denne opsigtsvækkende ordrække fik mig til at studse og bemærke “Mener du det? Børnearbejde!?”.

“Snart fik han sat mig på plads. Millioner af børn på først og fremmest det afrikanske kontinent er forældreløse. De kan ikke klare sig uden at kunne skaffe sig til dagen og vejen. Og mange andre familiers hele eksistens afhænger af, at også børnene bidrager”.

“Den forskel, vi i Vesten kan gøre, er at sørge for, at det sker under ordentlige forhold. At børnene i denne proces også får uddannelse. Som Mimi Jacobsen (generalsekretær for red barnet) senere sagde til mig, så er en dag, med 4 timers arbejde og 4 timers skolegang ikke noget problem”.

DYSTER TV-DOKUMENTAR

Tilføjelse u-landsnyt:

Debatten om børnearbejde i u-landene udspringer af TV-dokumentaren “Chokoladens mørke side”, som Danmarks Radio viste i marts.

Mens Vestens børn kan nyde den søde smag af chokolade i alverdens chokoladeprodukter, er virkeligheden en hel anden for Afrikas børn, hedder det i DRs omtale fra dengang.

I Elfenbenskysten, hvor 40 procent af hele verdens chokolade produceres, arbejder børn helt ned i 8-års alderen ulovligt i plantagerne. Nogle af dem har været udsat for trafficking (menneske/slavehandel) fra nabolande som Mali og Burkino Faso. De er lokket væk fra deres hjem og arbejder uden løn eller beskyttelse for at producere til nogle af verdens største og mest anerkendte brands.

Firmaer som Nestlé og Mars får størstedelen af deres kakao fra Elfenbenskysten. Det samme gælder danske firmaer som Toms og Cocio.

“Chokoladens mørke side” afslører de groteske forhold i chokolade-industrien og forsøger at stille de multinationale milliardselskaber til ansvar for chokoladens meget mørke bagside, hedder det.

Se mere på http://www.thedarksideofchocolate.org