Udviklingsprogram afløst af akut nødhjælp i Yemen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

9. november 2015

Borgerkrigen i Yemen er eskaleret voldsomt i 2015. I marts gik en koalition af primært arabiske stater med Saudi-Arabien i spidsen ind i konflikten på regeringens side mod oprørsgruppen houthierne. Koalitionens bombardamenter har forårsaget store ødelæggelser i det i forvejen krigshærgede land.

Den eskalerede konflikt har skabt en humanitær krise, hvor store dele af befolkningen mangler adgang til hospitaler og medicin samt andre basale fornødenheder.

På grund af den akutte humanitære krise begynder organisationen ADRA nu at yde akut nødhjælp til flygtninge, internt fordrevne og sårbare yemenitiske familier, skriver den danske afdeling af organisationen på sit websted. Der er stor mangel på mad, rent vand og elektricitet, og der venter et omfattende genopbygningsarbejde.

Organisationens hidtidige arbejde blev indstillet kort tid efter den saudi-arabisk-ledede koalition begyndte sine angreb.

ADRA har indtil videre uddelt fødevarehjælp til 310 familier og er i gang med oplysningskampagner på skoler, der huser internt fordrevne og flygtninge. Kampagnerne fokuserer på konflikthåndtering, hygiejne og viden omkring landminer, som oprørsgrupper har efterladt i området.

Samtidig arbejder ADRA sammen med sundhedsmyndighederne på at installere vandpumper i dele af hovedstaden Aden, som lider af akut mangel på vand. Derudover starter organisationen et program, hvor sårbare familier modtager kontant betaling mod at deltage i hygiejne- og oprydningsprojekter, som skal forbedre sundhedssituationen i Aden og hindre spredning af sygdomme. Samtidig giver det familierne en mulighed for at få en indkomst så de kan forsørge sig selv.

Somaliske flygtninge

Siden 2013 har ADRA arbejdet med somaliske flygtninge i Basateen-området i Aden, som ligger i den sydlige del af landet.

Aden er et af de områder, der har været specielt hårdt ramt af konflikten. Fokus for projektet har været at styrke flygtninges økonomiske modstandskraft og arbejde for fredelig sameksistens mellem somaliske flygtninge og den yemenitiske lokalbefolkning.

På grund af den alvorlige situation i Yemen er flere flygtninge fra Somalia rejst tilbage til deres land. I september bragte vi en artikel om en somalisk kvinde, der i 2000 kom til Yemen som flygtning fra borgerkrigen i Somalia. Hun var da 12 år.

Læs mere: Flygtede fra krig i Somalia, en anden krig fik hende til at flygte tilbage (15.09.2015)

15 år senere er hun selv mor og har fem børn med en somalisk mand hun mødte i Yemen. Men han er blevet dræbt under koalitionens bombeangreb. Det forværrede humanitære situation, der også rammer flygtningene, har nu sendt familien tilbage til kvindens hjemland.