Uganda: Anklager om udbredt og raffineret tortur i dansk programsamarbejdsland

Redaktionen

Menneskeretsgruppen “Human Rights Watch” anklager i en rapport myndighederne i Uganda – et af Danidas største samarbejdslande – for at benytte tortur som middel til at undertrykke den politiske opposition, rapporterer internationale nyhedskilder tirsdag.

I rapporten siges det, at der siden 2001 har været tiltagende overtrædelser af menneskerettighederne begået af sikkerhedsstyrker og efterretningstjenester. Torturen omfatter slag med hamre og stokke, udstrækning på fremstående søm og elektrochock.

En af præsident Musevenis rådgivere, John Nagenda, afviser anklagerne overfor pressen og siger, at alle sådanne rapporter er blevet nøje undersøgt og bragt for domstolene. Nagenda beskriver vredt Human Rights Watch-rapporten som “en gang affald, næret af febersyge forestillinger (rubbish born of a fevered imagination)”.

Korrespondenter i Kampala siger derimod, at rapporten, “State of Pain: Torture in Uganda”, ikke er rar læsning for regeringen i det østafrikanske land.

Rapporten siger, at Uganda i sin tid skabte en “skyggesektor” af sikkerhedsoperatører for at bekæmpe bevæbnede rebelgrupper, kriminelle bander og bølleuvæsen, men at sikkerhedsorganerne nu først og fremmest tjener til at afstraffe og intimidere den politiske opposition ved at tilbageholde og torturere personer, der er – eller mistænkes for at være – i opposition til det siddende styre.

Efter interviews med tidligere og nuværende fanger konkluderer Human Rights Watch, at andre former for tortur omfatter beskadigelse og/eller lemlæstelse af kønsdele og øvrige dele af kroppen og ophængning af bundne fanger i loftet.

Menneskeretsgruppen siger også, at ofrene får bind for øjnene og tages med til såkaldt sikre huse, hvor sikkerhedsstyrkerne har frit spil. Rapporten siger, disse sikre huse er blevet en del af det ugandesiske fangesystem, hvor bødlerne i hemmelighed – uset og uhørt – kan gennemføre deres forhør og pinsler af fangerne.

Rapporten fortæller om et tilfælde, hvor en kvinde havde ført valgkamp for en oppositionskandidat. Efter hun var blevet tilbageholdt, blev hun ifølge rapporten voldtaget adskillige gange af soldater og fik stukket nåle ind i brysterne.

Rapporten skildrer langt hen ad vejen et rædselskabinet i et land, som er en af Danmarks største samarbejdspartnere i udviklingsbistanden og som får dækket over halvdelen af sit statsbudget af udenlandske donorer, fortrinsvis fra Vesten.

Den skildrer tilfælde, hvor mistænkte har fået forevist bure stoppet med giftslanger, er blevet truet med en sikker død og tvunget til at kaste lig op på lastbiler, altsammen som led i at tvinge tilståelser frem.

Human Rights Watch siger afsluttende, at Uganda er gennemsyret af mistro og mistænksomhed og at myndighederne synes overbevist om, at politiske modstandere uundgåeligt må være væbnede oprørere.

Ugandas regeringshær ligger i en tilsyneladende udsigtsløs og 17 år lang krig mod den brutale og ekcentriske oprørsbevægelse, Herrens Modstandshær, LRA, i landets fattige og tilbagestående nordlige del.