4 ugandesiske journalister er på udveksling i Danmark for at få indblik i vort demokrati og dets udfoldelsesmuligheder. De skal besøge en børnehave, Christiania, Christiansborg, følge en hjemmesygeplejerske og interviewe Kristian Von Hornsleth samt meget, meget mere, fremgår det af en pressemelding fra Mellemfolkeligt Samvirke tirsdag.
Hvad er forskellen på journalistik i Danmark og Afrika? Hvordan arbejder journalisterne og hvad er deres vilkår på et kontinent, hvor demokratierne fortsat er under opbygning? Mellemfolkeligt Samvirke har arrangeret en udveksling med 4 danske og 4 ugandesiske journalister, der hermed får en forsmag på hinandens hverdag.
De 4 mediefolk fra det østafrikanske lande vil i denne uge arbejde på hvert deres danske medie, møde folk inden for politik, journalistik og se forskellige dele af Danmark, som har betydning for demokratiet og dets udfoldelsesmuligheder.
De skal møde folk fra forskellige samfundslag og se danske institutioner, der alle har indflydelse på demokratiets tilstand her i landet.
I forbindelse med den journalistiskudveksling, som Mellemfolkeligt Samvirke har arrangeret, har 4 danske journalister allerede været en uge i Uganda og arbejdet sammen med lokale journalister på ugandesiske medier.
De danske journalister har særligt hæftet sig ved, at forholdene i Afrika stort set er de samme – kampen mod faldende læsertal er den samme over hele verden. Forskellen til Danmark består dog i begrænset ytringsfrihed og øget statskontrol.
Uganda er gået fra undertrykkelse og interne kampe under henholdsvis Milton Obote og Idi Amin til i dag at have en præsident, Yoweri Museveni, der har ført landet i retning mod demokrati, hvor folk ikke længere behøver frygte landets autoriteter.
Men Museveni har den seneste tid vist mindre velvilje mod at fortsætte vejen mod fuldt demokrati og mange ugandesere frygter, at han på sigt vil benytte sig af mere autoritære midler for at bevare magten.
Derfor er det netop nu vigtigt, at ugandeserne får et indblik i verden uden for samt en følelse af, at Vesten ikke vender dem ryggen, hvis situation forværres.
Mellemfolkeligt Samvirke ønsker med udvekslingsprogrammet at vise danskerne, hvordan folk i u-landene kæmper for ret til at ytre sig og vise deres medborgere, hvordan demokrati fungerer andre steder i verden.
Yderligere oplysninger hos pressemedarbejder i MS Jens Jonatan Steen, tlf. 29 44 60 23, e-mail: [email protected]