Ulla Tørnæs: Bedre oplysning om Afrika, tak! – spændende forslag om at forpligte DR og TV 2 til at dække Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Af Ulla Tørnæs
Udviklingsminister (V)

Debatindlæg bragt i Berlingske Tidende tirsdag den 3 marts 2009 og lagt på Udenrigsministeriets hjemmeside samme dato:

Forslaget om at styrke DRs og TV2s forpligtelse til at dække Afrika er spændende og langtfra så absurd, som Berlingske Tidendes debat- og udlandsredaktør mener.
Se også http://www.berlingske.dk/article/20090226/kommentarer/702260111/

Meningen er ikke at glorificere Danida – meningen er, at danskerne skal præsenteres for et nuanceret og realistisk billede af forholdene i udviklingslandene.

Lad mig indlede dette debatindlæg med at komplimentere Berlingske Tidende for nu at være en del af en nærmest ikke-eksisterende gruppe i medielandskabet bestående af medier med korrespondent(er) i Afrika.

Flere medier har naturligvis faste freelancere tilknyttet med bopæl i Afrika – men Berlingske har taget skridtet fuldt ud og udsendt en medarbejder fra avisen til at dække Afrika-spørgsmål. Ganske som de fleste større medier har korrespondenter i USA og Asien.

Det synes jeg er fantastisk. Mange medier dækker primært Afrika i forbindelse med naturkatastrofer, sultkatastrofer, krig og konflikt, pirateri og andre begivenheder, som kan ledsages af “gode billeder”.

Mange mennesker – med interesse for Afrika – er (ligesom jeg selv) gået i tænkeboks, når det gælder vores mulighed for at øge mediernes og dermed helt almindelige menneskers interesse for – og viden om – Afrika. Afrika er nemlig meget andet end krig, sult og katastrofer.

Mange i bistandsmiljøet har været fremme med ideer til en styrket dækning Afrika. Og som udviklingsminister lytter jeg til alle forslag.

Lige fra dem, som handler om flere midler til oplysning, til dem, der handler om at skabe oplysning og kommunikation om Afrika (og u-lande andre steder i verden) på helt nye og utraditionelle måder.

Derfor har jeg også lyttet med interesse til det forslag, som har været fremsat af bl.a. journalist Peter Thygesen (i en kronik i Berlingske Tidende 4. februar) om at styrke DRs og TV2s public service-forpligtelse på dette område.

Berlingske Tidendes udlands- og debatredaktør Kristian Mouritzen skriver 28. februar, at ideen om at styrke DRs og TV2s forpligtelse til at dække Afrika – og øge den statslige støtte til medierne for at dække meromkostninger – er absurd.

Det vil (ifølge Mouritzen) betyde, at disse medier skal sende korrespondenter til Afrika, som i lalleglad stil skal fortælle om succesfulde danske projekter.

FAKTISK ER DET LIGE OMVENDT!

Faktum er jo i dag, at de fleste medier kun dækker Afrika, når der er sket en naturkatastrofe, som har medført tusindvis af døde og sårede, og hvor man kan sætte fokus på, hvor mange penge Danmark giver, eller hvor mange vandrensningsanlæg og mobile felthospitaler vi sender af sted.

Når medierne af egen drift eller vi – fra Danidas side – prøver at gøre medierne interesseret i at skrive om Afrika, så efterlyser medierne meget ofte en klar dansk vinkel.

Nogle gange er vinklen positiv og andre gange negativ (f. eks. et dansk projekt, der ikke kan gennemføres så hurtigt som planlagt eller er i den situation, at der kan sættes spørgsmålstegn ved brugen af danske midler).

Disse historier skal der fortsat være plads til. Men Afrika bliver i disse år en mere og mere vigtig og strategisk spiller på den internationale politiske og økonomiske scene og fortjener en langt mere nuanceret dækning end i dag.

Klimaforandringer, jagten på knappe energiressourcer, stigende private investeringer, ulovlig migration, grænseoverskridende konflikter, radikalisering, nye alliancer mellem Afrika og f. eks. Kina og Indien er alle eksempler på temaer, som gør det nødvendigt at tænke og tale om Afrika på en helt anden måde end for 10 eller 20 år siden.

FORSLAGET OM EN STÆRKERE PUBLIC serviceforpligtelse til at dække Afrika synes jeg derfor er spændende.

For det er ikke kun Afrika og de internationale forhold, der er under forandring. Også danskerne har forandret sig.

Undersøgelser viser, at de fleste mennesker i dag ønsker information om udviklingslande (som om så meget andet) via TV, aviser, internet og andre større massemedier.

Jeg tror, den tid, da information om u-landsforhold foregik via udstillinger og pjecer på det lokale folkebibliotek eller foredrag i forsamlingshuset, er passé.

KRISTIAN MOURITZENS FRYGT FOR statsfinansieret mikrofonholderi for Danida tror jeg er helt overdrevet.

Danida har gennem mange år givet økonomisk støtte til journalister, NGOer og andre Afrika-interesserede, som har ønsket at rejse til et udviklingsland for derefter at producere oplysningsmateriale til danskerne herhjemme.

Vi har støttet efteruddannelseskurser for journalister, vi har givet støtte til produktion af dokumentarfilm, undervisningsmateriale og meget, meget andet – uden at dette har givet anledning til nogen form for glorificering af Danida.

Det er heller ikke meningen. Meningen er, at danskerne skal præsenteres for et nuanceret og realistisk billede af forholdene i verdens udviklingslande.

Udviklingslande, der i dag er præget af problemer, som ikke kun er deres egne. Globaliseringen betyder, at Afrikas problemer hurtigt kan rejse til Europa og påvirke internationale økonomiske og politiske forhold.

Afrika er ikke noget, vi skal lære om af moralske årsager – men fordi det er nødvendigt for os at forstå de sociale, politiske, økonomiske, kulturelle og måske religiøse drivkræfter i verdens udviklingslande, hvis vi vil forstå, hvor verden er på vej hen.

Det kræver også nytænkning af den måde, vi kommunikerer om Afrika.

Afrika spiller en stadig større rolle på den internationale politiske og økonomiske scene. Hvis vi vil forstå, hvor verden er på vej hen, må vi lære verdens udviklingslande bedre at kende. Det kræver også nytænkning af den måde, vi kommunikerer om Afrika, slutter udviklingsministeren.

Kilde: www.um.dk