Ulla Tørnæs egen rådgiver om øksehugget over u-landsoplysningen: Vi kan ikke krybe i skjul bag Dannevirke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) forslag om, at folkelige organisationer ikke længere kan modtage statsstøtte til oplysning om u-landene, møder ikke forståelse i ministerens rådgivende Oplysningsudvalg.

Det fremgår af en artikel i septemberudgaven af Danidas månedsavis Udvikling.

– I en tid hvor globaliseringen står højt på den globale agenda, og vi ikke kan krybe i skjul bag Dannevirke, undrer det mig, at man vil beskære midlerne til oplysning om udviklingslandene, siger formanden for Danidas oplysningsudvalg, seniorforsker Ida Nicolaisen.

Danidas Oplysningsbevilling kan se frem til at blive skåret fra 24 til 12 millioner kr. om året, og samtidig forsvinder bevillingen til u-landsorganisationernes projektrelaterede oplysning på knap 20 millioner.

Baggrunden for og konsekvenserne af forslaget har efterfølgende været diskuteret i medierne, og især har der været livlig debat om, hvorvidt organisationerne har brugt af de offentlige oplysningsmidler til profilering og medlemserhvervning.

Men det afviser Ida Nicolaisen, der er ansvarlig for, at de oplysningsaktiviteter, der modtager støtte fra Oplysningsbevillingen, følger retningslinjerne for at modtage offentlig støtte.

– Vi modtager mellem 100 og 150 ansøgninger om året, og bevilger udelukkende støtte til projekter ud fra kvalitet og effektivitet. Vi giver aldrig støtte til organisationernes medlemserhvervning og profilering. Det har vi sagt til ministeren på et møde, vi havde med hende i slutningen af august, siger Ida Nicolaisen til Udvikling.