Ulla Tørnæs i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs har under sit besøg i Nepal brugt to dage i landets vestlige del for at se nærmere på en række danskfinansierede udviklingsprojekter.

Befolkningen i den vestlige del af Nepal er stærkt mærket af den 10 år lange konflikt, som har medført, at udviklingsprocessen stort set er gået i stå. Under projektbesøgene blev Ulla Tørnæs mødt af et håb om at den igangværende fredsproces vil lykkedes og føre til demokrati, stabilitet og udvikling.

Det oplyser Udenrigsministeriet fredag.

Udviklingsministeren besøgte bl.a. en danskstøttet lokalradio, der når 1,7 mio. lyttere i nogle af landets fjerneste egne. Aktuelt prøver radiostationen med sine nyheds- og debatudsendelser at engagere landbefolkningen i fredsprocessen. Ulla Tørnæs mødtes med lokalsamfundsgrupper, som i samarbejde med en danskstøttet nepalesisk NGO bruger menneskerettigheder som instrument til at sikre forsoning på lokalt niveau mellem konfliktens stridende parter.

I et møde med en gruppe landløse fik udviklingsministeren et førstehåndsindtryk af konsekvenserne af Nepals ulige jordfordeling og de bestræbelser som danskstøttede civilsamfundsorganisationer gør for at hjælpe denne meget fattige befolkningsgruppe med at sikre deres jordrettigheder.

Danmark støtter den nepalesiske regerings uddannelsesprogram – målet er at alle børn kommer i skole og at undervisningens kvalitet øges. Støtten til skolesystemet søger desuden at inddrage lokalsamfundene for at skabe et miljø, som fremmer børnenes aktive skolegang. Med den danske støtte er flere børn – især piger og børn fra kommet i skole. Udviklingsministeren besøgte to skoler, hvor hun mødte elever, forældre, lærere og lokale skolemyndigheder. På ’Sarawosti Primary School’ i byen Nepalgunj åbnede Ulla Tørnæs en ny skolebygning