UM: Dansk bistand har hjulpet Vietnam til et fiskerieksport-eventyr

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs besøger Vietnam fra mandag til fredag (16. til 20. maj, hvor hun bl.a. får lejlighed til at se, hvordan ekspertise og penge fra Danmark har været med til at forvandle fiskerierhvervet i Vietnam “fra 2 fisk på et bord til en enestående eksportsucces”, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

En del af forklaringen på successen er, at de vietnamesiske fiskere tidligere kun fangede, hvad de selv spiste, og hvad de kunne sælge på det lokale marked. Fisk og skaldyr var der masser af, men uden kølehuse, transport og sikkerhed for hygiejniske standarder, var det ikke muligt at sælge fiskene på det internationale marked.

På bare 10 år er Vietnam kommet i verdenseliten for eksport af fisk og skaldyr. Successen har skabt arbejdspladser, fiskefabrikkerne har gennemgået en omfattende modernisering og eventyret er langt fra forbi endnu.

Der er flere forklaringer på, at det går rigtig godt for den vietnamesiske fiskeeksport. En væsentlig årsag er vietnamesernes egen indsats, men langsigtet udenlandsk bistand til forarbejdning af fisk og skaldyr har også spillet en betydelig rolle. Og her er Danmark blandt sværvægterne. Over halvdelen af den samlede udviklingsbistand til Vietnams fiskeri kommer fra Danmark.

De væsentligste resultater af den danske støtte kan ses inden for en gennemgribende modernisering af fiskeindustrien. Forarbejdning af fisk og skaldyr er effektiviseret, og produkternes kvalitet er langt højere end for få år siden.

Dansk udviklingsbistand er også brugt ved privatisering af dårligt fungerende statslige fiskerivirksomheder og har ført til EU-godkendelse af over 100 fabrikker. Der er givet støtte til at sikre hygiejne, og international markedsføring, og dybfrosne vietnamesiske fisk har da også fundet vej til kølediske i danske supermarkeder.

I Pinsen reklamerede flere danske supermarkeder med “Pangasius filet”. Pangasius er en fisk, der bl.a. importeres fra Vietnam, og smager lidt hen i retning af søtunge Også dansk miljøekspertise har været med til at sikre bæredygtigt fiskeri og opdræt af f.eks. rejer, så fiskesuccesen kan fortsætte uden at belaste miljøet for hårdt.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger inden sit besøg i Vietnam:

– Det er første gang jeg som udviklingsminister besøger Vietnam, og jeg er stolt af, at vi fra Danmark har været med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning for landets mange fattige mennesker.

– Den danske udviklingsbistand er bl.a. med til at sikre rent drikkevand for flere end 100.000 mennesker i byerne og på landet. Forbedringerne inden for landbruget og dermed produktionen af mad og foder til husdyrene har fået omfattende dansk støtte.

– Byer, der tidligere ofte blev oversvømmet af stinkende og sundhedsfarligt kloakvand, er nu blevet kloakeret. En række af de færger, der fragter millioner af mennesker fra bred til bred i Mekong-deltaet er bygget med penge fra dansk udviklingsbistand.

– Jeg er født i Esbjerg og datter af en tidligere fiskeskipper, så jeg glæder mig ekstra til at se, hvordan udviklingen af fiskeriet og Vietnams fiske- og skaldyrseksport har gjort en forskel for tusindvis af mennesker, slutter Ulla Tørnæs.

Virksomheden Kim Anh er et eksempel på, hvordan vietnamesisk iværksætterånd og bistand fra Danmark kan gå hånd i hånd.

Med moderen i spidsen havde familien tidligere tjent til føden som mellemhandlere mellem lokale fiskere, rejefarmere og forædlingsindustrien, men i begyndelsen af 1990erne startede familien i Mekong-deltaet virksomheden Kim Anh.

I 1992 var der lidt under 100 medarbejdere i Kim Anh. Og én fiskefabrik. 12 år efter stemplede i alt 4.500 ansatte ind på Kim Anhs 3 fabrikker. Produktionen lever op til skrappe internationale standarder for hygiejne og kvalitet.

I 2002 eksporterede Kim Anh for 100 mio. dollars tigerrejer og fisk til bl.a. Japan, USA og Europa, og virksomheden har bl.a. fået dansk støtte til at finde nye markeder og kunder samt til uddannelse af marketingspersonalet.

BOKS:

I 1994 eksporterede Vietnam for 551 mio. dollars fisk og skaldyr. I 2004 var eksporten mere firedoblet til 2,4 mia. dollars.

I 1999 var 18 virksomheder i Vietnam godkendt til at eksportere fiskeriprodukter til EU. I slutningen af 2004 havde 153 vietnamesiske fiskevirksomheder adgang til markedet i de 25 EU-lande.

Yderligere informationer hos Thomas Bo Pedersen, den danske ambassade i Hanoi, mobil 00 84 913 270 374