UM i tsunami-status

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Tsunamien – et år efter: Status for de danske humanitære indsatser og genopbygningsarbejdet.

Den 26. december 2005 er det et år siden, at et undersøisk jordskælv vest for Sumatra skabte en tsunami, som inden for få timer ramte landene omkring Det Indiske Ocean.

Det anslås, at over 230.000 blev dræbt og 1,5 millioner gjort hjemløse. FN estimerer, at i alt 5 millioner mennesker i 7 lande blev direkte ramt af katastrofen. Værst gik det udover Indonesien og Sri Lanka. Desuden blev Thailand hårdt ramt.

Regeringen reagerede prompte og har bidraget med betydelige midler til nødhjælp og genopbygning, hedder det i en oversigt torsdag fra udenrigsministeriet.

Der er bevilget i alt 410 mio. kr., hvoraf 181 mio. kr. er anvendt til nødhjælp og 230 mio. til genopbygning.

I det forløbne år er der opnået gode resultater, anføres det

Inden for 3 uger efter tsunamien var den akutte nødhjælp kanaliseret gennem bidrag til FN, Det Internationale Røde Kors, danske NGOer samt Forsvaret og Beredskabsstyrelsen. Geografisk blev nødhjælpen fordelt med 65 mio. kr til Indonesien.; 58 mio. kr til Sri Lanka og 58 mio. kr. til regionale indsatser.

Nødhjælpen er bl.a. blevet anvendt til:

– indkøb og uddeling af mad, vand og nødhjælpsartikler til ca. 50.000 familier (svarende til 275.000 børn og deres forældre og søskende;
– psykosociale hjælpeaktiviteter og medicin til ca. 40.000 mennesker;
– uddeling af presenninger og familietelte til ca. 50.000 familier;
– støtte til FNs appel med nødhjælpsforsyninger til ca. 1,3 millioner mennesker;
– gennem bidrag til UNICEF og WHO bl.a. sikret stadigt et år efter, at ca. 400.000 mennesker har midlertidig huse og fungerende sanitære forhold.

Til brug for genopbygningen i de hårdt ramte lande har regeringen bevilget 230 mio. kr. Heraf er 138 millioner – eller 64 procent af det bevilgede beløb – udbetalt med henholdsvis 112 mio. kr. til Indonesien, 12 mio. kr. til Sri Lanka og 9 mio. kr. til Thailand. Indonesien og Sri Lanka modtager mest støtte, da det er de 2 lande, som blev hårdest ramt af tsunamien.

Samtidig havde Danmark et godt samarbejde i gang med Indonesien og Sri Lanka, som der kunne bygges videre på.

Tematisk fokuseres på vand og miljø. De 2 sektorer er valgt, fordi der er stort behov, og fordi Danmark har en omfattende ekspertise på disse felter. Det går fremad med genopbygningen, der ventes at tage op til 5 år.

2005 har i høj grad været et planlægningsår, mens 2006 forventes at blive et afgørende år, hvor genopbygningen for alvor tager fart.

Danmark ligger højt blandt vore EU-partnere med hensyn til at opfylde de løfter, regeringen har givet for at yde bistand efter tsunamien.

Der kan læses mere om den danske indsats på den særlige tsunami-sektion på Udenrigsministeriets hjemmeside, www. um.dk