Befolkningstilvæksten i verden kræver mere vand, men det bliver noget af en udfordring at skaffe nok af den livsvigtige naturressource i fremtiden.
Det fremgår af en analyse af den amerikanske miljøtænketank World Resources Institute.
Den viser, at særligt Mellemøsten vil få problemer med at skaffe tilstrækkeligt vand til befolkningen. Blandt de 33 mest udfordrede lande finder man også Grækenland og Spanien.
Undersøgelsen bygger på både klimamodeller og socioøkonomiske faktorer. Landene bliver rangeret på en skala fra 1 til 5, hvor scoren 5 bliver tildelt de lande, der er ekstremt truet af vandknaphed (water stress).
Målingen angiver en særlig score for udfordringen i henholdsvis 2020, 2030 og 2040.
Mellemøsten mangler vand
Det er imidlertid Mellemøsten, der ifølge forudsigelsen får størst problemer med at skaffe tilstrækkeligt vand i fremtiden.
14 af de 33 nationer, der vurderes at være mest truet af vandknaphed i 2040 ligger i Mellemøsten.
9 af disse 14 lande bedømmes til at været ekstremt udfordret af vandmangel om 25 år med den højeste score i vurderingen på 5,0.
Det gælder Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Israel, Kuwait, Libanon, Oman, Palæstina, Qatar og Saudi Arabien.
Manglen på rent ferskvand kan give yderligere grobund for ustabilitet og konflikter i en region, der i forvejen er præget af store sikkerhedsmæssige udfordringer, skriver World Resources Institute i et blogindlæg.
Flere studier har vist, at en voldsom tørke i Syrien var en af årsagerne til, at den blodige borgerkrig brød ud i 2011. Tørken tvang ifølge indlægget 1,5 millioner bønder og hyrder fra landområderne og ind mod byerne.
Det gav anledning til spændinger, som i sidste ende var medvirkende til at drive landet ud i det nuværende kaos, der også mærkes i Europa ved de historisk store flygtningestrømme.
Læs en artikel om klimaforandringer og Syriens borgerkrig her: http://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimaforandringer-og-syriens-kaos
Stockholms uge for vand
Der har netop været fokus på vand og udfordringerne med adgang til vand i Stockholm i den forgangne uge. Det skete ved den årlige udgave af World Water Week, som arrangeres af Stockholm International Water Institute.
Her foregår bl.a. uddelingen af Stockholm Water Prize, der er kendt som ”Nobelprisen for vand”. I år modtog den internationalt kendte indiske aktivist Rajendra Singh prisen for hans arbejde med vand i Indien.
Læs mere om World Water Week her: http://www.worldwaterweek.org/
Læs mere om World Resources Institutes undersøgelse her. http://www.wri.org/blog/2015/08/ranking-world%E2%80%99s-most-water-stressed-countries-2040