Ungdomspolitikere til FNs generalforsamling

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk Ungdoms Fællesråd har i år udpeget Bjarke Friis og Tejs Laustsen Jensen som ungdomsdelegater ved FNs generalforsamling til efteråret i New York. Her skal de være med til at sikre, at børn og unge bliver hørt.

– Det er vigtigt, at unge er synlige under FNs generalforsamling, for det viser beslutningstagerne, at unge har forventninger til FN. Børn og unge har en særlig interesse i globale spørgsmål og det er vigtigt, at de bliver inddraget – både globalt og lokalt – når der træffes beslutninger som vedrører dem, siger Bjarke Friis.

Bjarke Friis fra Haderslev er 25 år og skal i år holde Danmarks officielle ungdomstale under generalforsamlingen. Han er uddannet radiomekaniker, men læser nu HF. Derudover er Bjarke næstformand for Kristendemokraternes Ungdom (KDU) og Folketingskandidat i Haderslev for Kristendemokraterne.

Hans makker er 24-årige Tejs Lausten Jensen fra Tune ved Roskilde. Tejs har i 10 år været medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, og studerer statskundskab ved Københavns Universitet.

– Uanset hvad man synes om FN, så er FN en vigtig spiller i internationale spørgsmål, og de beslutninger, som træffes i FN, kan have stor betydning for børn og unge, siger Tejs Laustsen Jensen og uddyber:

– Et af de bedste eksempler er FNs Børnekonvention, som i år har 15 års jubilæum. Den er underskrevet af alle verdens lande på nær 3 og slår fast, at børn ikke bare er deres forældres ejendom, men at de har rettigheder.

Før og efter deres 3 uger lange ophold i New York skal de 2 FN-delegater besøge skoler og frivillige organisationer for børn og unge rundt om i USA.

For mere information: Tejs Lausten Jensen 2623 9443, Bjarke Friis 2067 1331 eller leder af DUFs Internationale afdeling, Steen Frederiksen 3929 8888.