Fremtiden kommer til at byde på store udfordringer, når Afrikas befolkning vokser eksplosivt. Allerede nu ser vi konsekvenserne over Middelhavet, hvor migranter og flygtninge i jagten på en bedre tilværelse mister livet ved Europas kyster.
Hele Afrikas befolkning kommer til at fordobles frem til 2050 ifølge FN. Fra 1,2 til 2,4 milliarder mennesker. Lige nu er halvdelen af kontinentets befolkning under 25, og udviklingen fortsætter så vi ifølge FN kommer til at have en milliard unge mennesker i Afrika.
”Afrika er verdens yngste kontinent. Der er allerede nu stor arbejdsløshed vi har blandt unge afrikanere. Det kommer til at være en bombe under sikkerheden i de afrikanske lande,” siger Bolette Christensen, direktør i Børnefonden.
Lige nu er 60 procent af Afrikas unge arbejdsløse, og med befolkningstilvæksten kommer de afrikanske lande til at stå overfor store samfundsproblemer.
Tilvæksten fører til migration
Størstedelen af de unge, der befinder sig på arbejdsmarkedet, hører til i den gruppe, der betegnes som ”fattige arbejdere” og lever for under to dollars om dagen. Selvom der er store regionale forskelligheder er arbejdsløshed den primære grund til, at unge afrikanere begiver sig mod Europa.
”Unge og mobilitet hænger uløseligt sammen. Alle unge har lyst til at lære noget om verden og mod på at kaste sig ud i at lave sin egen tilværelse,” siger forsker i international sikkerhed hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Lotte Pelckmans, der har forsket i unge fra Mali.
Hun bakkes op af Bolette Christensen som understreger, hvor meget den vestlige verden har gjort for at få verdens fattigste børn i skole. Men skolegang til børn er et problem, hvis ikke der er jobs for de unge.
”Vi har gjort at utroligt mange børn er kommet i skole. Men så kommer de ud og ikke kan få arbejde. Hvis et menneske ikke har noget at lave, er noget af det værste, man kan tænke sig,” siger hun.
Terrororganisationer er dygtige til engagere unge
Al-Shaabab, Boko Haram og lignende terrororganisationer har i høj grad formået at aktivere de unge afrikanere. Det samme har andre radikale politiske organer. En aktivering man kan lære af, hvis man vil give de unge afrikanere en stemme i deres hjemland.
”Unge afrikanere er ikke forskellige fra andre unge. De vil også have en kone, et hus og et godt job. Terrororganisationer tilbyder de unge en bedre fremtid og et alternativ til at hænge på gadehjørner,” siger Signe Bo, Formand i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
At ekstreme organisationer har et lykkedes med at give de unge en stemme i deres hjemlande, bekræftes af Lotte Pelchmanns.
”Det, vi ser, er, at mange terrorgrupper og politiske organisationer er rigtig gode til at engagere ungdommen i Afrika,” siger hun.
Et afrikansk forår er på vej
Stor ungdomsarbejdsløshed var en af grundene til, at det arabiske forår begyndte i 2011 og ændrede det politiske landskab i Nordafrika og Mellemøsten.
Et afrikansk forår syd for Sahara er også under opsejling.
”Jeg synes allerede, at der er begyndt et afrikansk forår. Burkino Faso er et eksempel på, at ungdommen i et afrikansk land gik på gaden og væltede en diktator,” siger Lotte Pelchmans.
Også i Børnefonden ser man tegn på et begyndende forår.
”I afrikanske lande hører man overhovedet ikke på de unge. Jeg tror måske, at vi i det små har set et afrikanske forår begynde. Alle os, der arbejder i denne her sektor, ved at mobilerne og de sociale medier kører,” siger Bolette Christensen.
En lys fremtid er løsningen
I Niger er antallet af fødsler pr. kvinde 7,6. I Danmark ligger på 1,8 pr. kvinde.
I fremtiden kommer befolkningstilvæksten til at være massiv på kontinentet, og hvis ikke der bliver skabt gode forhold for de unge, ser de ingen anden mulighed, end at tage væk fra deres hjemland.
”Hvis du giver folk økonomiske perspektiver, så giver du dem også et incitament til at blive i deres land og være med til at bygge det op,” siger Lotte Pelckmans.
I 2050 kommer vi til at være 9,6 milliarder mennesker på kloden. Det er en tilvækst på to milliarder mennesker, hvor den ene milliard kommer til at vokse op i Afrika.
”De unge er frustrerede og kan lige nu ikke se fremtiden lys. Jeg tror ikke, der er nogen som vil forlade deres familie. Vi skal fokuserer vores hjælp, så de unge får muligheder for at blive i de tætte områder,” siger Bolette Christensen.
Se også Oliver Ravn, der rapper fra Folkemødet om befolkningsvækst i Afrika: