39 unge ildsjæle fra hele verden mødes netop nu i Tanzania for at dele erfaringer og få ny viden og ideer til deres internationale partnerskabsprojekter. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) står bag initiativet, skriver organisationen i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.
Af Ulla Stilling Pedersen
Hvert år modtager DUF 6 millioner kr. fra Danida til at etablere samarbejde mellem DUFs medlemmer og organisationer for børn og unge i u-landene.
Udover at uddele pengene er det afgørende for DUF, at de unge ildsjæle i partnerskabsorganisationerne, får viden og kompetencer til at videreudvikle deres projekter på succesfuld vis.
Det sker bl.a. gennem seminarer og kurser, og netop nu holder DUF for anden gang et stort erfaringsudvekslingsseminar. Seminaret afvikles i byen Arusha i det nordlige Tanzania – en central placering da mange af partnerskabsprojekterne afvikles i Østafrika i Uganda og Kenya, og de tilstødende lande – Rwanda og Etiopien.
Derudover er der deltagere fra Ghana, Bolivia, Israel og Mongoliet foruden de danske partnere.
Det bærende element
Således har 39 unge mennesker fra 9 lande og 10 partnerskaber fundet vej til Østafrika for i de næste 5 dage at blive klogere på andre projekter og ikke mindst deres eget.
Programmet byder derfor på emner som: monitorering, evaluering, konflikthåndtering, målgruppeanalyser, økonomistyring, frivillighed, roller i projekter, hiv/aids og køn.
Ved siden af det faglige indhold har seminariet til hensigt at styrke projekternes bærende element, nemlig de unge ildsjæle.
– Det er vigtigt, at deltagerne føler, at deres arbejde bliver taget seriøst, og at de får opmærksomhed. Det frivillige arbejde fylder meget i deres liv, og her på seminariet kan de dele deres begejstring og glæde. Det smitter og giver dem energi og mod til at gøre en endnu større indsats, når de kommer hjem igen, siger Mette Müller Jørgensen, DUFs Internationale konsulent.
En kamel til deling
Projekterne spænder vidt; lige fra at forbedre forholdene og holdningerne til handicappede i Ghana til at styrke unge spejdere i Mongoliet og lave konfliktløsning gennem ørkenture i Israel/ Palæstina, hvor de stridende parter kun har én kamel til deling.
I Bolivia har Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) siden 2004 samarbejdet med “Juventud Bolivia Libre”, som svarer til Bolivias socialdemokratiske ungdom.
Derfor er 23-årige Peter Hummelgaard, formand for DSUs internationale udvalg også kommet til Tanzania.
– Det er meget inspirerende at høre om de andres projekter, for selv om vi laver vidt forskellige ting, kan vi alligevel bruge hinandens erfaringer og ideer. Der er nogle helt universelle problemer og udfordringer i projekterne, som vi alle står med, siger Peter Hummelgaard.
Lært af fejl
I Bolivia operer partnerskabsprojektet i Andeslandets 5 største regioner, og det er nu lykkedes at inkludere de unge politisk i langt højere grad end tidligere.
– Vi vil meget gerne fortsætte vores arbejde i Bolivia, men det kræver, at arbejdet hele tiden bliver bedre. Vi har lært af de fejl, vi har begået, og det har gjort os bedre. Men vi kan sagtens bruge flere konkrete redskaber, og det er bl.a. derfor, at vi er her.
Læs mere på www.duf.dk