Mandag d. 14. september er der officiel ansøgningsfrist til jobbet som FNs Flygtningehøjkommissær. Endnu i weekenden var fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt eneste kandidat til den store post som fortaler for verdens mellem 55 og 60 millioner flygtninge.
Medmindre der indløber andre kandidater på sidstedagen mandag til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, er der ikke så meget at rafle om.
Den 48-årige danske socialdemokratiske politiker bliver med al sandsynlighed ny Højkommissær og dermed leder af Højkommissariatet for Flygtninge (UNHCR) i det imposante hovedkvarter i Geneve i Schweiz.
Konfirmeres det som forventet ved en indstilling til FNs generalforsamling fra generalsekretæren i løbet af efteråret, vil forløbet være gået anderledes smertefrit, end da Danmark for ti år siden også opstillede en kandidat til det store FN-job.
Det var FN-diplomaten Søren Jessen-Petersen, der på det tidspunkt var særlig udsending i den serbiske Kosovo-provins for FNs daværende generalsekretær, Kofi Annan. Stillingen var ledig, da hollænderen Ruud Lubbers forlod posten før tiden efter anklager om sexchikane.
Jessen-Petersen var imidlertid “kun” embedsmand, hvorimod Helle Thorning er en “tung” politiker i første række. Så det gik ikke.
Der har dog gennem tiden været flere store FN-danskere – læs her
Tager over fra en anden socialdemokrat
Helle Thorning-Schmidt vil i givet fald tage over efter en anden tidligere socialdemokratisk regeringsleder, Portugals forhenværende premierminister, Antonio Guterres (66), der forlader UNHCR-topposten ved årets udgang.
Han har beklædt den store FN-position i ti år (to embedsperioder). Hvis Helle Thorning, der ved årsskiftet er fyldt 49, bliver siddende ligeså længe, vil hun være 59 til den tid.
Fhv. statsminister Poul Hartling (V) har som den eneste dansker haft posten. Det var fra 1978 til 1985. UNHCR fik Nobelprisen i 1954 og 1981. Det seneste år for arbejdet med genbosætning af over en million indokinesiske flygtninge.
Hartling døde som 85-årig i april 2000.
Læs mere om posten som højkommissær for UNHCR
Selv holder Helle Thorning-Schmidt sig i disse dage væk fra Christiansborg og den altoverskyggende flygtningedebat. Det er ikke lykkedes medierne at få en kommentar fra kandidaten.
Baggrund om UNHCR
FN’s generalsekretær har annonceret stillingen som FN’s flygtningehøjkommissær til besættelse i løbet af efteråret – og med forventet tiltræden 1. januar 2016.
Ansøgningsfristen er den 14. september. Nuværende højkommissær portugisiske Antonio Guterres blev udpeget i foråret 2005.
Flygtningehøjkommissæren vælges formelt af FN’s Generalforsamling efter indstilling fra generalsekretæren.
UNHCR blev etableret i 1950 og har sit grundlæggende mandat i Flygtningekonventionen fra 1951.
Den forpligter landene til at yde beskyttelse til og undlade at tilbagesende de, der kommer med en ’wellfounded fear of persecution’ på baggrund af race, religion, nationalitet, medlemskab af en social gruppe eller politisk opfattelse.
Konventionen yder således i sit udgangspunkt kun beskyttelse til ’flygtninge’, der krydser statsgrænser på grund af individuel forfølgelse, og ikke til andre, der flytter sig pga. fattigdom, naturkatastrofer, klimaforandringer eller ønske om en bedre tilværelse andet steds.
Siden da er UNHCR’s mandat dog i praksis udvidet til også at omfatte store grænseoverskridende folkestrømme som følge af krigssituationer såvel som intern fordrivelse, hvor folk flygter af samme årsager, men uden at krydse grænser.
UNHCR er en global organisation med ca. 9.300 medarbejdere fordelt i 132 lande og et årligt budget på omkring tre milliarder dollars (ca.18 mia. kr.).
Det globale flygtningepres er stigende. Ultimo 2014 var der på globalt plan næsten 60 millioner, som var tvangsmæssigt fordrevet (’forcibly displaced’); det højeste tal nogen siden 2. Verdenskrig.
Heraf var knap 40 mio. internt fordrevne, mens 14,4 mio. var flygtninge under UNHCR’s mandat.
Alene Syrien-krisen har i de godt fire år, krisen har stået på, affødt fire mio. flygtninge i nabolandene og omkr. syv mio. fordrevne inde i selve Syrien.
Danmark har gennem årene været en solid partner for UNHCR og var i 2014 med et bidrag på knap 400 mio. kr. UNHCRs 11. største donor.
(Kilde: Udenrigsministeriet)
Tidligere flygtningehøjkommissærer:
Antonio Guterres (Portugal) 2005-2015 (afgående)
Ruud Lubbers (Holland) 2001-2005
Sadako Ogata (Japan) 1991-2000
Thorvald Stoltenberg (Norge) Jan. 1990 – Nov. 1990
Jean-Pierre Hocké (Schweiz) 1986–89
Poul Hartling (Danmark) 1978–85
Sadruddin Aga Khan (Iran) 1965–77
Félix Schnyder (Schweiz) 1960–65
Auguste R. Lindt (Schweiz) 1956–60
Gerrit Jan van Heuven Goedhart (Holland) 1951–56
Som det ses har der kun været en enkelt højkommissær fra et 3. Verdens land – og ingen fra Afrika.