Et år efter at tsunamien ændrede deres liv, har børn i Sri Lanka, Indien og Thailand nu større håb for fremtiden, viser en undersøgelse blandt tsunami-ramte børn, som UNICEF offentliggjorde torsdag.
Børn i Indonesien tager generelt længere tid om at komme sig efter katastrofen, skriver UNICEF Danmark i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen er foretaget af TNS, et globalt markedsinformationsbureau, som dækker hele regionen. 1.200 børn i 4 lande er interviewet om deres tanker og følelser omkring katastrofen og deres egen fremtid. Materialet giver et unikt indblik i, hvordan livet former sig for børn af tsunamien – et år efter.
– Vi kan se, at selv om børnene stadig er ængstelige og bekymrede, er deres tilværelse generelt forbedret, og de har større håb for fremtiden, siger Steen Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.
Mere end 2/3 af de katastroferamte børn føler, at tingene har forbedret sig, og at de har det bedre nu sammenlignet med de første måneder efter tsunamien.
Undersøgelsen viser også:
– At mere end 80 procent af de tsunami-ramte børn i 3 lande tror på en bedre fremtid. Børn i Indonesien har det mindst optimistiske syn på fremtiden. 1/3 mener ikke, at deres liv vil forbedre sig.
– At stort set alle de interviewede børn var klar over, at de modtog nødhjælp – men at de også følte, at der var brug for mere hjælp. Flest børn fremhævede det at kunne blive i skolen som det vigtigste behov. Derefter fulgte behovet for penge, bopæl, tøj og jobs til deres familier.
Andelen af børn i hvert af de 4 lande, som sagde, at de gerne ville have mere hjælp til deres uddannelse, var høj: Indonesien 76 pct., Indien 66 pct., Sri Lanka 88 pct. og Thailand 81 pct.
– At mange børn stadig er bange. Over halvdelen af de interviewede børn i Indien og Sri Lanka frygter en ny tsunami eller et jordskælv, og 76 procent af børnene i Thailand lever dagligt med frygten for at miste en, de elsker. Mere end 1/3 af de interviewede børn i Indonesien sagde, at de ofte følte sig ensomme.
– At mere end 9 ud af 10 børn fortalte, at de var tilbage i skolen. I Indonesien var det 97 pct., Sri Lanka 94 pct. og Thailand 95 pct.. I Indien var 88 pct. af børnene tilbage i skolen. Børnene angav hyppigst mangel på penge og familiens behov for børnenes arbejdskraft som forklaring på, at de ikke gik i skole.
– I Thailand, Sri Lanka og Indien sagde de interviewede børn generelt, at de var glade og tilfredse i fritiden. I Indonesien var det derimod oftest i fritiden, at børn følte sig ensomme eller kedede sig.
– At nogle fritidsaktiviteter er genoptaget blandt børnene, f.eks. at lytte til musik og læse, mens andre aktiviteter har ændret sig meget. 58 pct. af de indiske børn sagde, at de ikke kunne tilbringe så meget tid sammen med andre som før tsunamien, og 52 pct. af børnene i Sri Lanka sagde, at de ikke kunne deltage i fritidsaktiviteter på stranden, som eksempelvis at svømme eller lege i sandet.
– At 24 pct. af de indonesiske børn sagde, at de ofte var sultne, og 19 pct. sagde, at de ikke havde spist regelmæssigt siden tsunamien.
Børn fra forskellige lande og aldersgrupper blev samlet i fokusgrupper for, med deres egne ord, at dele deres frygt og håb med hinanden:
Et barn fra Indien sagde: “Vi vil gerne arbejde hårdt, studere hårdt.. men nogle gange er vi nervøse for, om vi overhovedet vil få mulighed for at studere mere”.
Et barn fra Sri Lanka udtrykte dette ønske for fremtiden: “Jeg håber, at min far vil få værktøj og udstyr, så han kan komme til at arbejde igen”.
“Skolen holder os beskæftigede, så vi ikke tænker på uhyggelige ting”, sagde et barn fra Indonesien, og bekræftede dermed vigtigheden af skolegang – dels af hensyn til børnenes uddannelse, men også af hensyn til deres psykiske velbefindende.
UNICEF har sat undersøgelsen i gang for at få en bedre forståelse af, hvordan tragedien har påvirket de børn, der overlevede.
For at få et ærligt og autentisk perspektiv på børnenes situation, set med deres egne øjne. Og for at kunne forbedre de hjælpeprogrammer, der skal give børn af tsunami generationen håb om en bedre fremtid.
Yderligere oplysninger hos Steen Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark, tlf. 35 27 38 11/mobil 28 44 38 30 og Karin Aaen, informationschef i UNICEF Danmark, tlf. 25 39 60 99