Mange konflikter verden over frarøver stadig børn deres barndom, viser en ny FN rapport, der vurderer udviklingen siden den banebrydende rapport om børn i krig af Graca Machel fra 1996.
Rapporten, der er lavet af FNs Generalsekretærs Specielle Repræsentant for Børn i Krig og UNICEF, fremhæver den altødelæggende effekt krige og konflikter har på børn.
Den bemærker, at der er sket fremskridt i forhold til at beskytte børn imod krigsforbrydelser såsom ulovlig rekruttering af væbnede grupper og seksuelle overgreb.
Rapporten ansporer dog også det internationale samfund til at gøre mere for at stoppe udnyttelse af børn i væbnede konflikter.
VOKSENDE PROBLEM
Gennem det sidste årti har væbnede konflikter ramt børn mere brutalt end tidligere. De er ofre for angreb imod skoler og bortførelser, der har til formål at tvinge dem til at tjene som børnesoldater, sexslaver eller tjenestefolk.
Og i konfliktzoner bliver børnene ofte særdeles sårbare, fordi volden kræver deres vigtigste forsvar – deres forældre.
– Der bliver flere og flere trusler for børn, der befinder sig i konfliktzoner, fortæller UNICEFs øverste chef, Ann M. Veneman.
– De er ikke længere kun fanget i krydsilden. De er i højere og højere grad det egentlige mål for vold, overgreb og udnyttelse af væbnede grupper, der angriber civile.
Men den skade krig forvolder på børn er ikke kun forårsaget af angreb fra soldater og andre væbnede grupper. Fejlernæring, sygdomme, fordrivelse fra deres hjem og fattigdom truer også børnene.
KRÆVER RETSFORFØLGELSE
Rapporten anmoder alle FNs medlemslande om at leve op til deres ansvar og forpligtelser over for børn ved at give dem adgang til basale forhold som uddannelse, sundhed, ernæring, vand og sanitet.
En anden af rapportens vigtigste anbefalinger er et opråb om at retsforfølge dem, der er ansvarlige for de afskyelige forbrydelser imod børn.
Det betyder, at man skal sikre retsforfølgelse af krigsforbrydelser og overholdelse af relevante internationale retningslinier.
DER ER SKET FREMSKRIDT
Den nye rapport bemærker fremskridt i forebyggelse af rekruttering af børn og demobiliseringen af dem og reintegrationen i deres lokalsamfund. Et samlet internationalt indgreb har også ledt til fremskridt i kampen imod seksuelle overgreb.
Andre vigtige resultater er de første retsforfølgelser foretaget af internationale domstole, og FNs Sikkerhedsråds forpligtigelse til at overvåge og forfølge efterlevelsen af nye internationale love og standarder.
Det forbliver dog stadig en stor udfordring at hjælpe børn med at komme sig over de traumer, de oplever under konflikt, og sikre deres lange vej tilbage til et normalt liv i deres vante omgivelser.
Kilde: www.unicef.dk