FNs Børnefond, UNICEF, udsendte tirsdag en foreløbig oversigt over genopbygningsarbejdet i den tsunami-ramte region i Sydøstasien knap et år efter katastrofen.
Børneorganisationen gør status og sætter samtidig fokus på de mange andre katastrofer verden over, der truer børns liv og fremtid.
– Igennem det seneste år har humanitære kriser i et hidtil uset omfang ramt børn hårdt verden over. Der er mere brug for at gøre status end nogensinde før. Vi skal vide, nøjagtig hvad der virker, og hvor de største udfordringer ligger, så vi kan blive endnu bedre til at sætte hurtigt og effektivt ind for at hjælpe børn under katastrofer, siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen Andersen.
Fra den tsunami-ramte region i Sydøstasien til krigszonen i Darfur; fra hungersnød i Niger og Malawi til fejlslagen høst i Etiopien og Eritrea; og fra den altødelæggende orkan-sæson i det atlantiske område til det gigantiske jordskælv i Pakistan og Indien.
Aldrig før har UNICEF måttet sætte ind med nødhjælp under så mange naturkatastrofer, sultkriser og konflikter på et eneste år som siden slutningen af december 2004.
Af oversigten over hjælpearbejdet for børn og deres familier i tsunami-zonen fremgår det, at den indledende nødhjælpsindsats har været meget effektiv, hedder det. Livstruende epidemier er forhindret, og så godt som alle børn er tilbage i skolen.
Men selve genopbygningsprocessen er først lige begyndt. På trods af store fremskridt venter en lang vej forude, før ordentlige levevilkår er sikret for de millioner af mennesker, hvis liv blev berørt af tsunamien. UNICEFs princip for genopbygningsarbejdet er, at hjælpen skal have blivende effekt og så vidt som muligt give børnene bedre vilkår, end de havde før tsunamien.
Næsten 12 måneder efter katastrofen ramte det sydøstlige Asien, har UNICEF brugt knap en tredjedel af de 3,8 mia. kroner, organisationen modtog fra bidragydere verden over til at hjælpe ofrene for tsunamien.
For UNICEF har nogle af de største fremskridt for hjælpearbejdet været:
– At omfattende vaccinationskampagner, forsyning af rent drikkevand og latriner samt oplysningskampagner om hygiejne har forhindret, at børn i stort antal døde i kølvandet på katastrofen.
Efter tsunamien var den reelle frygt blandt hjælpeorganisationerne, at der ville dø lige så mange børn efter, som under selve tsunamien. Det skete heldigvis ikke. UNICEF har blandt andet vaccineret 1,2 mio. børn mod mæslinger og forsynet mere end 500.000 mennesker med rent vand.
– At næsten alle børn var tilbage på skolebænken allerede i slutningen af januar. UNICEF har opført næsten to hundrede midlertidige skoler i Indonesien og Sri Lanka og leveret skolematerialer til 1,4 mio. børn.
– At mere end 350.000 børn har fået psykosocial støtte gennem UNICEFs programmer.
De største udfordringer for hjælpearbejdet i tsunami-zonen har til gengæld været:
Kapacitet og koordination.
Mange af landenes regeringer havde i forvejen mangel på ressourcer. Samtidig lagde den enorme strøm af internationale aktører pres på lokale og nationale myndigheder. Det er og har været en konstant udfordring at forbedre koordinationen mellem de forskellige aktører.
At afbalancere hurtige resultater med bæredygtige resultater.
Mennesker, som har mistet deres hjem og levebrød, fortjener at få deres tilværelse retableret hurtigst muligt. Men presset for at opnå hurtige resultater må afbalanceres med behovet for retfærdige og bæredygtige løsninger på langt sigt. Hvor skal der bygges, og hvem skal eje jorden, er blot nogle af de faktorer, som kan skade den langsigtede effekt af hjælpen, hvis beslutninger bliver hastet igennem på et forkert grundlag.
Infrastruktur.
Omfanget af ødelæggelserne efter tsunamien er hidtil uset. Meget er gjort, men ødelagte veje og havne har forhindret nogle områder i at modtage hurtig hjælp, ligesom fortsatte kampe mellem regeringer og oprørsstyrker i flere områder har sat en bremseklods på hjælpearbejdet.
I de kommende måneder bliver arbejdet med at bygge nye permanente skoler og sundhedscentre til børnene intensiveret. UNICEF fortsætter genopbygningsarbejdet på områderne vand og sanitet, vaccination, beskyttelse af børn herunder forældreløse børn, indsats mod fejlernæring blandt spædbørn, skolegang og genopbygning af skoler.
Børneorganisationen understreger samtidig, at katastrofer overalt i verden truer børns liv og velfærd.
– På trods af mange forskelle er der 2 ting, som de mange katastrofer, verden har set i år, har tilfælles: Omfanget af katastroferne har været enormt, og intet kontinent er gået fri. Der er brug for endnu mere hjælp fra verdenssamfundet – ikke mindst til de stille katastrofer, der aldrig når mediernes søgelys, siger Steen Andersen.
Yderligere oplysninger hos Informationschef i UNICEF Danmark, Karin Aaen, på tlf. 25 39 60 99.