Antallet af børn, der overlever de første fem år, er steget med 41 procent siden 1990. Det viser nye globale tal fra FNs Børnefond (UNICEF). Mens næsten 12 mio. børn under fem år døde i 1990, gjaldt det under 6,9 mio. børn i 2011.
Det betyder, at der i 2011 døde 14.000 færre børn om dagen end for 21 år siden.
”Det er en utrolig god nyhed – og et bevis for, at det virkelig nytter at gøre en indsats for de mest udsatte børn i verden,” siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen, i en presseudtalelse torsdag.
Det er især indsatsen mod smitsomme sygdomme, der har båret frugt. F.eks. er antallet af børn under fem år, der dør af mæslinger, faldet fra en halv million i 2000 til 100.000 i 2011. Samtidig har de seneste ti års indsats mod malaria samlet set reddet omkring en million børns liv.
”UNICEF har i tæt samarbejde med partnere og rege-ringer udført massive vaccina-tionskampagner, uddelt myggenet, hjulpet med at forbedre landenes sundhedssystemer og i det hele taget haft fokus på forebyggelse. Og det er det, vi ser resultatet af nu,” siger Steen M. Andersen.
Det største fald i børnedødeligheden er sket i Laos, Øst-Timor, Liberia og Bangladesh.
Også i landene syd for Sahara, som ellers hører til de mindst udviklede i verden, er børnedødeligheden faldet med 39 procent siden 1990.
Trods de store fremskridt vurderer UNICEF, at det bliver svært at nå FNs 2015-Mål om at reducere børnedødeligheden på verdensplan med to tredjedele.
Og der er stadig 6,9 millioner børn, der dør hvert år.
Glad Friis Bach
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) glæder sig over tallene:
“Det er meget glædeligt og positivt at børnedødeligheden falder. Børn, der dør inden de fylder fem år, er en af de barskeste udtryk for den ekstreme fattigdom, og nu går det endeligt den rigtige vej. Men alt for mange børn dør fortsat, og indsatsen skal styrkes betydeligt, hvis vi skal nå FN’s 2015-mål om at reducere børnedødeligheden med to tredjedele.”
“UNICEF har allerede ydet et solidt bidrag til reduktionen i børnedødelighed og fortjener anerkendelse herfor og videre tilskyndelse til deres vigtige indsats for at fremme børns rettigheder og muligheder. Derfor har regeringen på Finansloven 2013 afsat yderligere 10 mio. kr. til UNICEF, så de i alt får 165 mio. kr. årligt,” anfører han
Mens den tidl. VK-regering i flere omgange fastfrøs det danske grundbidrag til UNICEF, forhøjer SRSF-regeringen tilskuddet.
Der har historisk set altid været tætte bånd mellem Det radikale Venstre og Dansk UNICEF Komite, nu UNICEF Danmark.
Med FN’s 2015-mål har verdenssamfundet formået at fokusere indsatsen mod de største udviklingsudfordringer: Fattigdommen er halveret, lige så mange piger som drenge går i skole, levevilkårene i verdens slumkvarterer er forbedret og adgangen til rent vand forøget.
Fakta om børnedødelighed
* Børnedødeligheden blandt børn under fem år er faldet med 41 procent siden 1990.
* Fire lande har reduceret børnedødeligheden med omkring 2/3. Det er Timor-Leste (Øst-Timor) (70 pct. ), Bangladesh (67 pct. ), Laos (72 pct.) og Liberia (68 pct.).
* I 2011 fandt omkring halvdelen af alle dødsfald blandt børn under fem år sted i fem lande: Pakistan, Kina, Indien, Nigeria og DR Congo.
* Enkelte lande har oplevet en stigning i børnedødeligheden blandt børn under fem år. Det gælder Somalia, Mali, Burkina Faso, DR Congo, Tchad og Cameroun.
* Verdens laveste børnedødeligheds-rate finder man i Singapore, Norden, enkelte andre europæiske lande og Japan.
* Hver dag dør næsten 19.000 børn under fem år. De fem hyppigste årsager er lungebetændelse (18 pct.), komplikationer ved fødslen (9 pct.), diarré (11 pct.), malaria (7 pct.) og komplikationer under svangerskabet (14 pct.).
* Omkring 40 pct. af alle dødsfald blandt børn under fem år sker i løbet af de første 28 dage af barnets liv.
* Mere end 1/3 af alle dødsfald hos børn under fem kan kobles sammen med underernæring.
Man kan læse mere om rapporten hos UNICEF i New York på
http://www.unicef.org/infobycountry/usa_65829.html
Yderligere oplysninger om Danidas samarbejde med UNICEF hos:
Anne Marie T. Voetmann, chefkonsulent,
tlf.: 33 92 10 73 og 50 77 86 46 – e-mail: [email protected]