UNICEF: Massiv hjælp til Iraks børn over de næste 6 måneder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Forholdene for børn i Irak har nået et kritisk punkt. Millioner er på flugt eller på andre måder ramt af krigens følger.

UNICEF har derfor brug for 240 mio. kr. til øjeblikkelig hjælp til Iraks børn, skriver UNICEF Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev.

UNICEF planlægger en massiv nødhjælpsindsats, der skal køre over de næste 6 måneder. Hjælpen skal både nå børn i Irak og de børn, der er flygtet til nabolandene.

– Vi skal hurtigt nå ud til Iraks mest sårbare børn med basal hjælp indenfor sundhed og vaccination, rent vand, sanitet og uddannelse. Og vi skal hjælpe børn i både Irak, Jordan og Syrien, siger Karin Aaen, informationschef hos UNICEF Danmark.

Børnene efterlades

Siden 2003 er 15 procent af Iraks befolkning, ca. 4 millioner mennesker, flygtet fra deres hjem. Omkring halvdelen opholder sig stadig i Irak, mens resten er flygtet ud af landet.

Forholdene for børnene på flugt er forfærdelige. Ud over at de trækkes væk fra deres skolegang og vante hverdag truer epidemier, overgreb og underernæring.

Også for de børn, der bliver tilbage, er forholdene yderst kritiske. Flugten dræner samfundet for de voksne, som til daglig er vigtige for børnene. Når skolelærere, sygeplejersker og læger flygter, står børnene tilbage uden den sundheds- og udviklingshjælp, der er så vigtig i barneårene.

Lægger man dertil de utallige fædre og mødre, der er dræbt af krigen, står man tilbage med en generation af irakiske børn frarøvet deres voksne hjørnestene.

– Denne pludselige mangel på børnenes omsorgspersoner bliver ofte overset, når voldsomme krigshandlinger præger dagsordenen, men den skaber uro og sårbare situationer for børnene, siger Karin Aaen og fortsætter: – Det er disse situationer, vi skal afhjælpe hurtigst muligt med vores indsats.

Risiko for epidemier

I maj rapporterede Irak de første formodede udbrud af kolera, og med manglen på rent drikkevand og forsvarlig sanitet stiger risikoen for epidemier dagligt. Kun 30 procent af de irakiske børn har i dag adgang til rent vand. Derfor står vaccination, rent vand og sanitet højt på dagsordenen.

Den yderst spændte situation og den omfattende vold gør, at det ikke er muligt at nå alle børn i Irak. – Men vi har stadig muligheden for at nå rigtig mange børn i nød, siger Karin Aaen.

Som eksempel nævner hun, at UNICEF allerede i foråret har nået 3,6 millioner børn med en vaccinationskampagne mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Kampagnen var delvist finansieret af EU Kommissionen, og det er vigtigt for børnene, at denne internationale hjælp forsætter, indtil den irakiske regering selv kan levere en tilfredsstillende omsorg for krigens mest udsatte børn.

UNICEF arbejder som en af de få organisationer stadig i det krigshærgede land, og hjælpen gør en forskel.

– Vores erfaring fra arbejdet inde i Irak bekræfter, at det er muligt at nå rigtig mange børn og gøre en enorm forskel selv i konfliktramte områder, siger Karin Aaen.

UNICEFs indsats de næste 6 måneder:

Sundhed

Støtte nye og løbende vaccinationskampagner
Uddanne mere sundhedspersonale og igangsætte hjemmebesøg hos udsatte børn og mødre
Sikre hurtig indsats mod diarré og dehydrering
Uddannelse

Uddanne lærere og andre omsorgspersoner i behandling af traumeramte børn
Genåbne lukkede skoler
Sikre skolegang for børn på flugt
Nyt og bedre udstyr til skoler
Forbedring af vand og sanitetsforhold i skolerne
Beskyttelse af børn

Sikre koordineret psykosocial indsats for traumeramte børn
Oprette tilholdssteder for udsatte børn og unge
Forsætte arbejdet for genforening af børn med deres familier
Vand og sanitet

Forsætte uddeling af rent vand (i og omkring Bagdad får 120.000 dagligt uddelt rent vand)
Styrke fokus på sanitet og hygiejne i flygtningelejre

Man kan læse mere på www.unicef.dk