UNICEF træner sudansk politi i at efterforske seksuelle overgreb

Redaktionen

For første gang nogensinde trænes sudansk politi i at efterforske sager om voldtægt og seksuel vold mod børn. UNICEF kører 3-dages kurser for alle politifolk, der arbejder i den katastroferamte Darfur-region. Formålet med kurserne er at lære politiet, hvordan man skal interviewe børn, der ofte er bange og yderst sårbare efter seksuelle overgreb, fremgår det af en pressemeddelelse fra UNICEF Danmark søndag .

1,2 millioner er sendt på flugt efter deres landsbyer blev overfaldet af militser. Mange er dræbt, landsbyer brændt ned og kvinder og børn blevet voldtaget. Selv omkring flygtningelejrene udsættes kvinder for voldtægt, når de går efter brænde. Voldtægt og seksuel udnyttelse af kvinder og børn er udbredt i Darfur og bruges af militserne som en form for tortur, der skal sprede frygt i befolkningen.

UNICEF-ambassadør, folketingspolitikeren Naser Khader (R) har netop været i Darfur med UNICEF. Han fortæller, at kvinderne i lejrene er bange. Af frygt for voldtægt går de altid mindst 20 kvinder sammen, når de skal ud af lejren for at samle brænde.

– Behovet for at øge sikkerheden er enormt. Selv om man skulle tro, at flygtningene er i sikkerhed i lejrene, så er det langt fra virkeligheden. De arabiske militser skyer ingen midler for at tilendebringe den etniske udrensning, de har påbegyndt. Derfor kan veltrænede politifolk, der ved, hvad de har med at gøre, og samtidig kan behandle flygtninge med den respekt, de har krav på, gøre en stor forskel både for sikkerheden i lejrene, og når flygtningene vender tilbage til deres landsbyer, siger Naser Khader i pressemeddelelsen.

Træningen af politiet i Darfur kører som et samarbejde mellem UNICEF, Sudans regering og jordansk politi, der har ekspertise på området. I de kommende måneder vil især kvindelige betjente blive trænet i at støtte børn, der har været udsat for voldtægt og overgreb.

Børns beskyttelse er en af UNICEFs vigtigste prioriteter. I Darfur har UNICEF etableret en række støttecentre og skoler til børn. Her opfordres børnene til at fortælle om og tegne deres oplevelser, hvilket kan lette noget af det pres, de er udsat for.

Støttecentrene og skolerne er grundpiller i arbejdet med at hjælpe børn igennem deres krigstraumer og tilbage til et mere normalt liv igen. I øjeblikket hjælper UNICEF knapt 40.000 børn på denne måde. I september bliver der plads til yderligere 20.000 børn.

Naser Khader er UNICEF-ambassadør og inviteret til Darfur for at hjælpe UNICEF med at oplyse om situationen for de katastroferamte børn i området. UNICEF har brugt ambassadører igennem nu 50 år. Danny Kaye var den første ambassadør.

Derudover har bl.a. Peter Ustinov, Audrey Hepburn, Harry Belafonte, Mia Farrow, Jessica Lange, Roger Moore, Claudia Schiffer og mange flere været ambassadører. De har alle været ude i den fattige del af verden og se UNICEFs hjælpearbejde for børn i nød.

For yderligere information kontakt venligst UNICEF Danmarks pressechef Karin Aaen, der var med på Naser Khaders rejse i Darfur, tlf. 35 27 38 28 / 25 39 60 99. Eller informationsmedarbejder Helle Bruun 35 27 38 43 / 40 27 91 22. Læs mere om UNICEFs arbejde i Darfur på www.unicef.dk

UNICEF om UNICEF

UNICEF er FNs Børnefond og verdens største hjælpeorganisation for børn. UNICEF arbejder i 158 lande med at give udsatte børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod misbrug og udnyttelse. UNICEF modtager ingen midler fra FN, men arbejder udelukkende for frivillige bidrag.

UNICEF Danmark er gået sammen med Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors, Red Barnet, Læger Uden Grænser, Caritas og ADRA om en fællesindsamling til mennesker i nød i Darfur. Læs mere på www.hjælpdarfur.dk