UNICEF Danmarks andel af de 52,75 mio. kr. fra Danmarks Indsamlingen skal gå til at redde børns liv i Tanzania, skriver organisationen i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.
Omkring 7 procent af alle tanzanianere er smittet med hiv (forstadiet til aids, red.). En af de tragiske konsekvenser er, at næsten 50.000 nyfødte børn hvert år smittes med hiv af deres mødre.
De fleste børn smittes under fødslen eller gennem amning. Op mod halvdelen af disse børn vil dø, før de når at opleve deres to-års fødselsdag. De får aldrig en chance.
UNICEFs projekt vil forhindre, at hiv-smittede mødre giver den farlige virus videre til deres børn. Projektet er koncentreret omkring sundhedsklinikkerne, hvor gravide kvinder kommer i forbindelse med graviditetsundersøgelse og fødsel. På klinikkerne kan kvinderne blive testet for hiv, få rådgivning om hiv/aids og tilbud om livsforlængende behandling.
Når fødslen går i gang, får moren en dosis af medicinen Nevirapine, der modvirker hiv-smitte. Inden for et døgn efter fødslen får det nyfødte barn ligeledes en dosis af medicinen. Mødrene får gode råd om amning og ernæring, så de også efterfølgende kan sikre deres børn bedst muligt mod smitte.
Det er helt nødvendigt at forhindre overførsel af smitte fra mor til barn, hvis man skal gøre sig håb om at udrydde aids i Tanzania.
Faktisk kan man i dag ved hjælp af rådgivning og medicin forhindre langt de fleste tilfælde af hiv-smitte. Det er muligt at forlænge en hiv-smittet mors liv med op til 15-20 år, så hun kan tage sig af sit barn, mens det vokser op.
Det største problem for hiv-smittede kvinder i Tanzania er den stigmatisering (fordomme/forstødelse) og diskrimination, som de bliver udsat for. Derfor arbejder UNICEF i Tanzania intensivt på at ændre holdninger.
På sundhedsklinikkerne opfordres fædrene til at lade sig teste mod hiv og deltage i den individuelle rådgivning sammen med mødrene. UNICEF støtter landsbykomiteer, hvor frivillige bliver uddannet i forebyggelse mod hiv/aids, så de kan rådgive andre om sygdommen og bekæmpe stigma og diskrimination.
UNICEF vil mere med projektet end at redde det enkelte barns liv. Hovedformålet er at hjælpe Tanzanias befolkning til at hjælpe sig selv, så spredningen af hiv og aids kan standses, hedder det.
Samtidig med at projektet gennemføres i fuld skala i 2 udvalgte distrikter, vil UNICEF vise Tanzanias regering, hvordan man kan indføre forebyggelse mod hiv-smitte fra mor til barn på sundhedsklinikker over hele landet.
Læs mere på www.unicef.org