Urfolk på IBIS-generalforsamling

Redaktionen

Mirna Cunningham sætter fokus på de store udfordringer, oprindelige folk i Latinamerika står over for.

Det sker på den årlige generalforsamling i u-landsorganisationen IBIS lørdag, hvor det også markeres, at årets Operation Dagsværk den 7. november samler ind til at et IBIS projekt i Bolivia som skal gavne indianere, der lever under slavelignende forhold.

Mirna Cunningham er specialist i oprindelige folk. Hun tilhører Miskito-folket i det nordøstlige Nicaragua, der er et af de fattigste områder i det mellemamerikanske land.

Hun vil belyse spørgsmålene: Står oprindelige folks kollektive rettigheder i skudlinjen? Hvilken rolle spiller kvindernes rettigheder? Og er der et demokratisk løft i Latinamerika?

FN har netop vedtaget erklæring om oprindelige folks rettigheder – der har været 20 år undervejs. Erklæringen sætter rammen for den fremtidige relation mellem oprindelige folk og stater, som bygger på gensidig respekt. Bolivia har for første gang valgt en indianer til præsident og dermed åbnet nye politiske muligheder.

Men hvad betyder FNs erklæring om oprindelige folk? Er det kun et papir til festlige lejligheder eller rummer det muligheder for urfolkene, som de ikke har i dag? Vil en indiansk præsident gøre en forskel i Bolivia? Og hvordan vil oprindelige folk tage de nye udfordringer op?

Yderligere oplysninger hos Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS, 24 40 86 40, og René Jacobsen, informationschef, tlf. 50 45 10 64

IBIS, Nørrebrogade 68 B, 2200 Kbn N, tlf. 35 35 87 88, Web: www.ibis.dk