URK-chef fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sekretariatschef i Ungdommens Røde Kors (URK), cand.jur. Anders Folmer Buhelt, Vangede (i Kbh), fylder 40 mandag d. 19. januar 2015. 

Fødselaren tog allerede i ungdomsårene et socialt ansvar og hans interesse for menneskerettigheder stammer bl.a. fra, at han efter gymnasiet boede et år i Ecuador.

Her medvirkede han i et program om bæredygtig turisme i områder for indfødte folk i det sydamerikanske banan-land.

Noget af det værste han ved er, når der bliver sat spørgsmålstegn ved menneskerettighederne ud fra det synspunkt, at de mest er til for at beskytte kriminelle.

Det var en holdning han fik lejlighed til at finslibe under sine ti års ansættelse i Institut for Menneskerettigheder (IMR). Her var han bl.a. afdelingsleder for retssikkerhed indtil jobskiftet til Ungdommens Røde Kors (URK) i efteråret 2012.

Ungdommens Røde Kors er Danmarks største humanitære ungdomsorganisation og bistår børn og unge med problemer som ensomhed, misbrug, fattigdom og vold. Fra lektiehjælp og ferielejr til chat på nettet og væresteder.

4.500 frivillige udgør kernen i arbejdet.

Bredt internationalt perspektiv

Anders Folmer Buhelt kom til URK med et bredt internationalt perspektiv via jobbet på IMR.

Her rejste han i lande som Honduras, Mozambique, Yemen og Cambodja. På rejserne lærte han meget af at møde mennesker, der er involverede i kampen for menneskerettigheder. De har helt andre perspektiver på den slags end danskerne, for hvem sådanne rettigheder er en selvfølge.

“Det er folk, der er opvokset i meget konfliktfyldte og fattige lande. De har kæmpet for hvert lille beskyttelseselement i deres lovgivning, så de er opmærksomme på, at der ikke må ske tilbageskridt”, fortalte han engang og lagde til:

“I Danmark er det så mange år siden, vi har kæmpet for fremskridtet, at vi måske glemmer, at et tilbageskridt er meget svært at få tilbage. Det handler om at føle ejerskab til menneskerettighederne”.

Intet under, at URKs arbejde også omfatter rettigheder for børn og unge i det store udland. 

Man kan læse mere om den internationale indsats på http://www.urk.dk/hvad-goer-vi – se under Internationalt arbejde.

I domicilet i Københavns Nordvestkvarter er Bjarke Flyvholm international koordinator, og to internationale rådgivere, Maria Dyrberg og Kara Djurhuus, beskæftiger sig med henholdsvis Grønland og Palæstina /Jordan og et ungeprogram i MENA-regionen, der omfatter Mellemøsten og Nordafrika.

Bedre vilkår for frivillige – tak!

Siden Anders Folmer Buhelt satte sig i chefstolen i Ungdommens Røde Kors på Hejrevej (hvor Mellemfolkeligt Samvirke engang boede), har han arbejdet for at skabe bedre vilkår for udsatte børn og unge.

Og han er stærk fortaler for, at frivilligindsatsen får en mere central plads i det danske samfund. Næste skridt i hans optik er en langt bredere mobilisering af børn og unge til gavn for både dem selv og velfærdssamfundet.

I URK har han været med på en imponerende rejse, hvor medlemstallet er mere end femdoblet de seneste fem år efter at det stod lidt i stampe i en periode efter stiftelsen i 1988.

Privat er Anders Folmer Buhelt selv engageret i frivilligt arbejde som fodboldtræner og næstformand i den lokale skolebestyrelse.

Han er gift med vicedirektør i Energistyrelsen, Dorte Nøhr Andersen. Sammen har de to sønner.