“Usympatisk og skudt forbi” at sende flygtninge herfra til Afrika

Forfatter billede

Kommentar af Tobias Clausen og Mads Barbesgaard, Afrika Kontakt

U-landene er i dag vært for størstedelen af verdens flygtninge. Alligevel ønsker højrefløjen og regeringen, at de fattigste lande skal betale for – eller modtage – det øgede antal asylansøgere i Danmark. Det er vi stærkt uenige i. 

De afrikanske lande har den seneste tid fået en central rolle i den danske indvandrer- og flygtningedebat. Særligt Kenya er blevet fremhævet som et sted, hvor man kunne oprette nye flygtningelejre med danske skattekroner og sende de flygtninge til, der kommer her til landet.  

Hele ideen om at oprette flygtningelejre i Afrika for at afbøde det stadig stigende antal syriske flygtninge er både usympatisk og skudt helt forbi.

For det FØRSTE er Kenya ikke et nærområde, når vi taler om syriske flygtninge.

Kenya ligger på et helt andet kontinent. Imellem Syrien og Kenya er der over 3.000 kilometer. En afstand, der er større end mellem Danmark og Syrien.

Det giver derfor ikke mening, at højrefløjen taler om Kenya som et nærområde, når forklaringen på det voksende antal asylansøgere i Danmark primært skal søges i flygtningestrømme fra Syrien. 

De hjælper meget mere end os

For det ANDET hjælper flere af verdens fattigste lande i Afrika allerede i dag i stor stil verdens flygtninge. 

I Kenya ligger nogle af klodens største flygtningelejrer, og Etiopien er nu blevet det land i Afrika med flest flygtninge – næsten 630.000 mennesker har søgt tilflugt i den store nation på Afrikas Horn .

Imens antallet af flygtninge ifølge FN siden slutningen af 1990’erne har været faldende i de vestlige lande, har de afrikanske lande modtaget tusindvis af nye flygtninge og i voksende antal de seneste år. 

I slutningen af 2013 var udviklingslandene således samlet set vært for godt 10,1 millioner flygtninge, eller hvad der svarer til 86 procent af verdens samlede antal. Det højeste niveau i disse lande over de sidste 22 år. 

“Vi må følge Afrikas eksempel”

Alligevel ønsker højrefløjen og regeringen, at de fattigste lande skal bidrage mere.

Enten ved at u-landene skal påtage sig flygtninge fra Danmark, eller ved at nedskæringer i u-landsbistanden skal finansiere det øgede antal flygtninge herhjemme. 

I en situation med de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig bør vi i stedet som et af verdens rigeste samfund følge Afrikas eksempel og påtage os vores del af det globale ansvar.

For Afrika tager i dag en markant andel af det globale ansvar for verdens flygtninge. Det samme kan man ikke sige om Danmark.

Afrika Kontakt er en dansk solidaritets- og bistands-NGO med tilknytning til venstrefløjen, som støtter græsrodsarbejde, især i Afrika.

Tobias Clausen er ansat i organisationens sekretariat, mens Mads C. Barbesgaard er dens politiske formand.

Mere om ledelsen på 

http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/fra-en-til-i-ledelsen-af-afrika-kontakt

(man må desværre selv kopiere linket)