Uvist hvad Danmarks modeindustri gør for arbejderne i Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Manglende gennemskuelighed gør det svært at vurdere, hvad den danske modeindustri rent faktisk gør for at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, viser undersøgelse fra DanWatch.

Selv om der har været fokus på samfundsansvar og tøjvirksomheders produktion i Asien i længere tid, dør tekstilarbejdere stadig i fabriksbrande, ligesom retten til at organisere sig og etablere frie fagforeninger fortsat er en udfordring.

Dertil kommer, at anstændige arbejdstider og en løn der er til at leve for, er langt fra at være normalitet for fabriksarbejdere i den globale tekstilindustri, fremgår det af en pressemeddelelse fra den danske “vagthund” tirsdag.

Den danske modeindustri, der får tøj produceret i Bangladesh, er dog lukket om, hvad den gør for at sikre ordentlige forhold for arbejderne, og ved at holde underleverandører skjult er det svært at undersøge firmaernes praksis.

Det uafhængige research-medie DanWatch har været på besøg i hovedstaden Dhaka i februar i år og interviewet arbejdere fra tøjfabrikker, der hævder at producere for danske tøjmærker.

Bestseller, IC Company, DK Company og Kompagniet af 1991 får produceret dele af deres tekstilvarer i Bangladesh.

Månedsløn på 160 kr.

Arbejderne, som DanWatch har interviewet, fortæller om faste månedslønninger ned til 160 kr., mens den lovlige minimumsløn ligger på 220 kr. om måneden og en realistisk løn til at leve for er 3-4 gange højere.

Det medfører, at de er afhængige af lønnen fra overarbejde på op til 150 timer om måneden.

Fabrikkerne ville ikke oplyse om deres kundeforhold, men fabriksarbejderne kunne genkende logoer fra enkelte danske tøjvirksomheder.

Det er Bestseller (ejer, designer og markedsfører tøjmærkerne Vero Moda, Jack & Jones, Selected, ONLY, VILA, Name It, Mama-Licious, Object Collectors Item og Pieces), DK Company og Kompagniet af 1991.

DanWatchs gennemgang af 11 tøjvirksomheder i Danmark, viser, at ganske få anerkender, at en mindsteløn i de fleste produktionslande ikke er nok til at leve et anstændigt liv for.

Læs mere på
http://www.danwatch.dk/da/artikler/hvad-goer-danske-toejmaerker-anstaendige-arbejdsvilkaar/255