Titusinder af børn i Gaza har hver sommer de seneste år deltaget i en sommerskole, arrangeret af FN, hvor de bl.a. sender drager til vejs, fremgår det af radioprogrammet “Arabiske stemmer” med Naser Khader og Steen Nørskov.
Programmet kan genhøres på http://www.dr.dk/P1/Arabiskestemmer/Udsendelser/2012/11/22094051.htm
I fjor satte FN og 13.000 børn for tredje gang verdensrekord og kom i Guinness rekordbog for ‘flest personer, der flyver med drage samtidig’.
Dagen før rekorden blev sat, blev FNs sommerskole-faciliteter på stranden i det nordlige Gaza angrebet og vandaliseret, formentlig af fanatiske islamiske grupper som bl.a. er imod, at drenge og piger går i skole sammen, skriver DR online fredag.
Hamas’ rivaler
De rabiate militante grupper, der forsøgte at ødelægge FNs projekt for de fattige Gaza-børn, er muligvis de samme som dem, der sendte snesevis af raketter ind over det sydlige Israel i forrige uge og ugen før dén.
Det er salafistiske grupper inspireret af al-Qaida og grupper, der forsøger at fravriste Hamas magten i Gaza.
Det var disse gruppers angreb, der var anledning til Israels drab i sidste uge på den militære leder af Hamas, den islamiske bevægelse der kontrollerer Gaza, og som mange gange tidligere har forhindret de mindre grupper i at angribe Israel.
Korruption breder sig
Naser Khader og Steen Nørskov har begge besøgt Gaza-striben adskillige gange og fortæller i denne udgave af ‘Arabiske Stemmer’ om området og de folk, der bor der.
De fortæller om Hamas vej til magten, og om den korruption, som Hamas i sin tid vandt et frit og demokratisk valg på at kunne sige sig fra for at være del af – men som nu også Hamas’ folk gør sig skyldige i.
Stadig under blokade
Nørskov og Khader fortæller, hvordan der ser ud og om lyden af Gaza – de israelske droner, der som evigt snerrende drager cirkler højt over de tætbefolkede byområder dag og nat.
De beretter om deres møder med nogen af de nu over halvanden million indbyggere i ‘Verdens største åbne fængsel’, som Gaza er blevet kaldt.
Khader og Nørskov forklarer, hvordan den årelange israelske blokade har lammet Gaza, og om hvordan den lempelse Israel har gennemført, har gjort det lettere – om end kun lidt lettere – for folk og varer at komme ind og ud af Gaza.
Situationen er stadig så desperat – og den økonomiske udvikling så ringe – at FN i sommer advarede om, at Gaza i 2020 risikerer at være i så dårlig forfatning, at området ikke længere egner sig til, at mennesker bor der.