Vagthund: Investeringsforeninger har millioner i anløbne regimer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De største danske investeringsforeninger har investeret hundredvis af milioner i de afrikanske lande Angola, DR Congo, Elfenbenskysten, Republikken Congo, Nigeria, Uganda, Senegal og Gabon ved at købe op af deres statsobligationer.

Det sker uden at de har nogen garanti for, at pengene ikke bliver brugt til korruption eller undertrykkelse, skriver vagthunden Danwatch i en pressemeddelelse mandag.

Netop disse stater er ifølge korruptionsbekæmperen Transparency International nogle af verdens mest befængte med korruption.

Investeringsforeninger er et yndet sted for danskerne at placere deres sparepenge for at opnå et bedre afkast med bistand fra professionelle.

I sidste uge kunne Danwatch og Berlingske afsløre, at danske pensionsselskaber har over 600 millioner kr. investeret i statsobligationer i afrikanske stater med ry for omfattende korruption og ufrihed.

Men pensions-selskaberne er langt fra alene om at poste penge i disse stater, hedder det.

Danwatchs gennemgang af investeringsforeningernes porteføljer viser, at der blandt Danmarks otte største investeringsforeninger er over en milliard kroner i statsobligationer i selvsamme lande.

Pengene er investeret i lande som Angola, Gabon og DR Congo, der ofte betragtes som højrentelande, fordi investeringer her er forbundet med større risici end investeringer i mere stabile lande. Til gengæld er afkastet også højere, og det bliver der reklameret med.

Jyske Invest, Nordea Invest, SEB Invest har alle investeret et to-cifret millionbeløb i statsobligationer i de afrikanske regimer. Men det er intet i forhold til Sydinvest, der står for 90 procent af de 1,1 milliarder kr.

Retvisende modeller en mangelvare

Sydinvest fortæller, at man for et års tid siden undersøgte forskellige modeller, som kan belyse landenes status i forhold til sociale ansvarlige investeringer. De eksisterende modeller var uklare og manglede udbredelse, derfor fravalgte investeringsforeningen at bruge dem.

”Hvis der etablerer sig en branchepraksis på statsobligationsområdet, er vi meget villige til at bruge den. Indtil da fortsætter vi med vore egne metoder, som består i, at vi følger med i, hvordan den danske stats, FN’s og EU’s forhold er til de obligationsudstedende stater,” siger Niels Skovvart, afdelingsdirektør i Sydinvest.

Ved ikke hvad pengene bruges til

Sydinvest anfører, at man ikke har mulighed for at udføre aktivt ejerskab, når der er tale om statsobligationer.

Det betyder, at investeringsforeningen ikke kan garantere, at dens investeringer i statsobligationer ikke bliver brugt til korruption og undertrykkelse af befolkningen.

”Det har vi ikke mulighed for at sikre os med de værktøjer, vi har i dag. Som det er p.t., følger vi holdningen fra det officielle Danmark og EU i forhold til investeringer i landene,” fortæller Niels Skovvart og uddyber:

“Men vi ser frem til, at der kommer et godt screeningsværktøj inden for branchen, så vi kan begynde at arbejde med statsobligationer, som vi gør det med udstedelser fra selskaber”.

Investeringer kan ses som støtte til korruption

Læs videre på
http://danwatch.dk/da/artikler/investerings-foreninger-har-millioner-i-korrupte-regimer/189