Valg i Madagaskar var fredeligt, frit og fair

Laurits Holdt

Der skal en anden runde til for at finde Madagaskars kommende præsident. Landets to stærke mænd stillede som lovet ikke op, men spøger i kulissen i den forarmede ø-nation ud for Sydøstafrikas kyst, hvor ni ud af ti lever i dyb fattigdom.

Fredagens præsidentvalg i Madagaskar betegnes som frit og fair af internationale observatører, der overvågede valget. Det skriver BBC søndag.

Valget er det første siden et kup i 2009, hvor den daværende borgmester i hovedstaden Antananarivo, Andry Rajoelina tvang daværende præsident Marc

Ravalomanana fra magten. Året efter udnævnte landets højesteret Rajoelina til leder af en overgangsregering, der skulle føre landet til et nyt præsidentvalg.

Valget er blevet udskudt flere gange men blev altså gennemført fredag og det uden de store voldlige episoder og uden svindel.

Både Rajoelina og forgængeren Ravalomanana erklærede før valgte, at de ikke ville stille op. Det var en del af en aftale, som var kommet i stand med hjælp fra det sydlige Afrikas samarbejdsorganisation, SADC.

De støtter dog hver sin kandidat i valget og flere observatører opfatter kandidaterne som stråmænd for de to stærke mænd i landets politiske liv.

De foreløbige resultater viser at Richard Jean-Louis Robinson, der er den kuppede præsident Ravalomananas kandidat fører med omkring 30 procent af stemmerne.

Rajoelinas kandidat Hery Martial Rakotoarimanana Rajaonarimampianina har indtil videre fået lidt mere end 15 procent af stemmerne.

Hvis ingen af kandidaterne får over halvdelen af stemmerne skal der afholdes en anden valgrunde den 20. december – samtidig med valget til landets parlament.

Begge kandidater er gået til valg på løfter om at genopbygge landets økonomi, der ligger i ruiner efter ti år med politisk uro.

Ni ud af ti indbyggere i Madagaskar må klare sig for beløb, der svarer til under to dollars om dagen.