Venstre: Folkelig forankring og kompetence uanset om det hedder U-landsstyrelse eller ej

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det er Ikke noget kardinalpunkt for Venstre at nedlægge U-landsstyrelsen, sådan som udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ønsker som led i en hel ny “grundlov” for dansk u-landsvirke, han vil have vedtaget før sommerferien.

Den skal afløse den nuværende lov fra 1971.

Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen, siger til U-lands-nyt.dk søndag, at han har lyttet til en stribe reaktioner fra erhvervs-organisationer og det folkelige Danmark, repræsenteret ved NGOerne, om ikke at hælde den folkelige forankring og medbestemmelse i bistanden “ud med badevandet”.

“Der ligger megen kompetence i U-landsstyrelsen, den har stor folkelig forankring og det er personer, der har forstand på det (bistanden, red.), som sidder i den, men jeg ser gerne, at der så at sige ruskes op i forsamlingen”, anfører han.

U-landsstyrelsen har været en grundsten i bistandens administrative opbygning i 50 år. Den tæller 9 medlemmer med repræsentanter for dansk industri, landbruget, fagbevægelsen, NGOerne og den akademiske verden.

Styrelsen tager stilling til alle større bevillinger og vurderes alt andet lige at sikre “ro på bagsmækken” for den til enhver tid ansvarlige minister.

Jakob Ellemann-Jensen gør samtidig gældende, at det ikke er afgørende for ham, “om man kalder forsamlingen det ene eller det andet”, blot den folkelige forankring udmøntes i praksis og kompetencen bevares.

Han har derfor stillet flere ændringsforslag til ministerens lovudkast, hvoraf et helt centralt er, at en ny bevillingskomite, som ministeren ønsker skal afløse Styrelsen, får et flertal uden om Danida.

I oplægget fra Friis Bach opererer han med fire Danida-folk og fire udenhus repræsentanter. Venstre ønsker dette omfordelt således, at der er fem folk udefra og fire indenhus fra Asiatisk Plads.

5-4 er et minimumskrav

Jakob Ellemann-Jensen understreger, at der er tale om et minimumskrav fra Venstre, såfremt det store oppositionsparti skal lægge stemmer til en ny lov.

Han uddyber overfor U-landsnyt, at formanden for komiteen ikke nødvendigvis behøver blive hentet udefra og vil ikke pege på nogle bestemte medlemmer og organisationer.

Han ser dog gerne en repræsentant med fra det nye Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) for at sikre, at der “holdes fokus på demokratisk og parlamentarisk samfundsopbygning og udvikling”.

“En uafhængig komite kan godt være uafhængig, selv om Danida eventuelt beklæder formandsposten, blot der ikke er Danida-paritet eller flertal, for det må der ikke være”, siger han.

Han pointerer, at “dette er et forsøg på at finde et kompromis i forhold til ministeren, et løsningsorienteret forslag”. Men at Venstre som nævnt står fast herpå som minimum, da det i givet fald indebærer, at U-lands-styrelsen samtidig forsvinder.

Den 38-årige politiker, der kom i Folketinget ved seneste valg (og er søn af den fhv. udenrigsminister), anfører, at han er åben for Friis Bachs tanker om et nyt Udviklingspolitisk Forum eller Råd.

Ministeren må imidlertid ikke være formand (som det også er tilfældet i det nuv. U-landsråd), det nye råd skal have høringsret og kompetence og han ser gerne, at store erhvervsvirksomheder får sæde i det.

Og så må det ikke være op til “ministerens sindsstemning den dag”, hvem der skal sidde i Rådet – en henvisning til en bestemmelse i lovudkastet om, at han kan udskifte rådets medlemmer mere eller mindre løbende.

Især dette punkt har NGOerne angrebet kraftigt og kaldt udemokratisk.

Vækst og beskæftigelse må vægtes – ellers V-nej

Generelt set ønsker Jakob Ellemann-Jensen, at den forelagte formåls-paragraf i den nye strategi for udviklingssamarbejdet ændres, så målet om at sikre økonomisk vækst og beskæftigelse via den danske bistandsindsats står klart og tydeligt. Det gør det ikke nu, siger han.

“Vi ser en vigtig kobling mellem erhvervslivet og bistanden og vil vægte vækst og beskæftigelse. Det gælder først og fremmest om at etablere velstand, ikke at omfordele den. Får vi ikke indrømmelser på dette punkt, bliver det uden Venstres medvirken”, udtaler han til U-landsnyt.dk.

“Vi sidder i den situation (som opposition, red.), at vi ikke skal træffe beslutningerne, det er op til regeringen, men jeg synes vi alle skal gøre os stor umage for at nå til enighed. Det er jo et område, vi bruger mange penge på – og skal bruge mange penge på -, så det er vigtigt med bred politisk enighed”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Christian Friis Bach siger fredag til Berlingske, at “jeg er åben for at drøfte flere af de ting, Venstre nævner”.

Før den nugældende lov blev vedtaget, barslede et 13 mands-udvalg med “Den røde Betænkning”, som sikrede enstemmig opbakning til loven i Folketinget dengang for snart 41 år siden.