Oppositionens største parti vil rulle stigningen i Danmarks u-landsbistand tilbage og spare 824 mio. kr. på bistandsmidlerne næste år. Det fremgår af Venstres forslag til finanslov for 2013, som kom ud mandag.
Forskellen på de mange hundrede milllioner fremkommer ved at sammenligne med SRSF-regeringens oplæg og ønsker.
“Som det blev aftalt i Genopretningsaftalen fra 2010”, mener Venstre, at udviklingsbistanden skal fastholdes på 15,221 mia. kr. i 2013, hvilket giver de 824 mio. kr. lavere end i regeringens finanslovforslag.
Dermed finder partiet en del af finansieringen til sit finanslovforslag på den post, hvor Danmark sender penge til de fattige lande.
“Vi lægger op til, at u-landsbistanden bliver på niveauet fra genopretnings-pakken, så den hedder 0,78 procent af BNI, så Danmark stadigvæk vil være blandt de lande, der giver absolut mest i hele verden”, siger Venstres finans-politiske ordfører, Peter Christensen, mandag ifølge DR online.
I dag ligger den danske u-landsbistand på 0,83 procent af Danmarks BNI (bruttonationalindkomst).
Før folketingsvalget sidste år valgte VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti at fastfryse udviklingsmidlerne på 15,2 milliarder kr. frem til 2013.
Det gjorde den nye regering dog op med, da den afsatte yderligere 234 millioner i 2012 og 366 millioner i 2013 til u-landsstøtten i finanslovsaftalen for 2012. Den blev indgået sammen med Enhedslisten.
Det skete som led i regeringens plan om, at u-landsbistanden på (lang) sigt igen skal op på den ene procent af BNI, som støtten lå på fra 1992 til 2001 under den tidl. SR-regering.
Da u-landsmidlerne blev fastfrosset i 2010 skete det først efter betydelig modstand fra de Konservative og partiets leder har siden fortrudt – se http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-01-11/ny-konservativ-leder-nsker-h-jere-u-landsbistand-p
“Det er for småt”
Tirsdag vakte Venstres hug i u-landsmidlerne ikke overraskende kritik fra regeringspartierne.
“Jeg ærgrer mig da over, at verdens fattigste og asylbørnene er dem, der holder for. Det synes jeg er for småt”, sagde Morten Østergaard (R) til Berlingske. Han er forsknings- og innovationsminister og minister for videregående uddannelser i Helle Thorning-Schmidts kabinet.
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) supplerede overfor avisen:
“Jeg forstår, at det er nedskæringer i u-landsbistanden og vores fælles velfærd, der skal finansiere en afskaffelse af fedtafgiften, og det synes jeg ikke er sympatisk”.
DOKUMENT
Fra Venstres finanslovforslag 2013:
Som det blev aftalt i Genopretningsaftalen fra 2010, mener Venstre, at udviklingsbistanden skal fastholdes på 15,221 mia. kr. i 2013, hvilket er 824 mio. kr. lavere end i regeringens finanslovforslag.
Udviklingsbistanden vil dermed udgøre 0,78 pct. af BNI i 2013,17 og Danmark vil fortsat være blandt den lille gruppe lande i verden, der opfylder FN’s målsætning om en udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.