Olieeftersøgning i verdenskendt naturområde
Et canadisk olieselskab har fået licens til at søge efter olie i et område på 35.000 kvadratkilometer i Okavango-deltaet i grænselandet mellem det nordvestlige Botswana og det nordøstlige Namibia.
Naturområdet har et rigt dyreliv – blandt andet er der en vigtig korridor for elefanter gennem området – og er en af regionens største turistattraktioner. Området er også på UNESCOs liste over verdensarv. Netop fra komiteen, der beslutter hvad der skal på listen over verdensarv, og hvad der ikke skal, lyder der advarende ord.
De 35.000 kvadratmeter ligger uden for verdensarvsområdet, men dog stadig i et følsomt naturområde, lyder det fra komiteen, som opfordrer de to lande til at foretage indgående undersøgelser af både de miljø- og naturmæssige såvel som de sociale konsekvenser af boringerne.
Læs hele historien i Mail & Guardian.
Etiopien vil udskifte kvæg med høns, geder og får
Der er så mange køer i verden, at deres prutter samlet set er en er en af de store klimasyndere. I Etiopien, som har flere stykker kvæg end noget andet land i Østafrika og måske hele Afrika, står dyrene alene for 48 procent af landets udledning af drivhusgasser. Og med den stigende efterspørgsel på kød i landet er der udsigt til, at udledningerne vil stige. Som et led i sin klimaplan ønsker landets regering derfor at erstatte en stor del af kvæget med høns, får og geder.
En af de helt store forhindringer for planerne er, at kvæg spiller er stor rolle i kulturen, hvor antallet af kvæg man ejer blandt andet er et mål for prestige.
Etiopien står for blot 0,04 procent af de globale udledninger af drivhusgasser på trods af, at landets befolkning udgør hele 1,5 procent af verdens befolkning.
Læs hele historien hos Climate Change News.
Mexico sagsøger våbenfirmaer
Mexicos regering vil lægge sag an mod seks amerikanske våbenfabrikanter, for at sætte en stopper for strømmen af våben over grænsen fra USA. Landet kræver 10 milliarder dollar i erstatning samt bedre sikkerhedsforanstaltninger på våbnene og strengene kontrol med salget. Det skriver britiske The Guardian.
Landet har i de seneste årtier oplevet et stadig stigende antal drab og angreb med skydevåben. Nogle af landets kriminelle bander er tungt bevæbnede og udfordrer i visse tilfælde myndighedernes voldsmonopol.
Den mexicanske regering mener, at våbenfabrikanterne retter visse af deres produkter direkte til mexicanske kriminelle. Det gælder for eksempel Colts jubilæumsudgave af en 38 millimeterpistol med et indgraveret billede af Emiliano Zapata, der er en af Mexicos store revolutionshelte.
Ingen af de implicerede våbenfirmaer har indtil videre reageret offentligt på det kommende sagsanlæg, skriver avisen.
Milliarder til Libanon – men også en opsang til politikerne
En donorkonference til fordel for Libanon samlede i begyndelsen af august løfter om støtte på tilsammen 370 millioner dollar (godt 2,3 millarder kroner), hvilket er mere end den franske præsident Emmanuel Macron som vært havde sat som målsætning. Frankrig og USA har hver lovet 100 millioner dollars.
Midlerne skal gå til nødhjælp til den samspilsramte nation, der i 4. august 2020 fik endnu et slag, da en enorm eksplosion nærmest jævnede havnen med jorden og forårsagede store ødelæggelser i flere andre dele af hovedstaden Beirut. Katastrofen skubbede landet endnu længere ud i en økonomiske krise, der af Verdensbanken betegnes som en af de værste i verden siden 1950erne. Landet mangler både medicin, brændstof og fødevarer, som man kan læse mere om i artiklen Medicinmangel i Libanon: ”Der er ikke noget medicin. Det er slut!”.
Sammen med løfterne om økonomisk støtte kom der dog også krav fra blandt andet Macron om at Libanons politikere skal tage sig sammen. Han anklagede dem blandt andet for med vilje at lade samfundet smuldre og for at sætte deres egne og deres gruppers interesser over landets og indbyggernes samlede interesser.
Tusinder af antikviteter tilbage til Irak
I slutningen af juli vendte omkring 17.000 stjålne antikviteter tilbage til Irak fra USA. Det drejer som om genstande, der for fleres vedkommende er 4000 år gamle, og som er blevet stjålet efter USA invaderede Irak i 2003. Det skriver Deutsche Welle. Store dele af landets myndigheder blev opløst og andre faldt mere eller mindre fra hinanden i det efterfølgende kaos. Det gjorde det nemt for tyve at fjerne genstande fra arkæologiske udgravninger og museer og sælge dem videre. Et stort antal er på den måde endt i USA, hvor flere er blevet opsnappet af toldere, mens andre er blevet købt af institutioner og private samlere.
En af de markante genstande, der var endt i USA, er en stentavle med dele af beretningen om Gilgamesh, som betegnes som et af verdens ældste stykker litteratur. Stentavlen var blevet købt af virksomheden Hobby Lobby, der ville udstille den på sit Museum of the Bible i den amerikanske hovedstad, Washington. Hobby Lobby købte stentavlen på en auktion hos aktionshuset Christies, så nu beskylder virksomheden auktionshuset for at have ført det bag lyset, fordi den angiveligt blev forsikret, at alt var i orden i forhold til at købt den urgamle genstand. Det skriver New York Post.