Mattias Söderberg
Mattias Söderberg (f. 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, hvor han har arbejdet med fortalerarbejde i forskellige former siden 2005.
Han er oprindeligt fra Sverige hvor han også har arbejdet i både det svenske Sida (svarer til Danida i Danmark) og Landsrådet for Sveriges Ungdomsorganisationer (svarer til DUF i Danmark).
Klima er en del af Folkekirkens Nødhjælps fortalerarbejde med sult og Mattias har fulgt de internationale klimaforhandlinger siden 2007.
Siden 2012 er han formand for kilmaarbejdet i ACT alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.
Læs hans tidligere blogindlæg på Globalnyt
Følg Mattias Söderberg på Twitter: @Mattias_S
Klimaudfordringen må løses globalt.
Med tanke på præsident Donald Trumps tidligere kommentarer om klimaforandringer er USA's udmelding ikke en overraskelse.
Det er er dog ikke desto mindre en meget trist nyhed, og som så mange gange før er det de fattigste og mest sårbare mennesker her i verden, som kommer til at betale prisen.
Det er mennesker, der ikke selv har bidraget til den globale opvarmning, og som samtidig mangler muligheder for at tilpasse sig klimaforandringernes konsekvenser.
Klimaforandringerne er en global udfordring, og der er brug for, at alle lande, ikke mindst de store, bidrager til den grønne omstilling, vi har brug for. Det er uvist, hvor store konsekvenser USA’s exit kommer til at have for den globale opvarmning, men for de mest sårbare lande kan selv små forandringer af klimaet have katastrofale konsekvenser.
Samtidig betyder beslutningen, at USA ikke længere vil indbetale penge til initiativer som Den Grønne Klimafond, hvilket vil betyde færre konkrete projekter, der kan hjælpe ulandene med investeringer i klimatilpasning og vedvarende energi.
Andre aktører træder i karakter
At USA trækker sig ud af Paris-aftalen er i den grad en trist nyhed, men den gode nyhed er, at der er stærke kræfter i det amerikanske samfund, der ikke har tænkt sig at give efter for Trumps manglende engagement for klimaet.
Både en lang række delstater, byer og store virksomheder har slået fast, at de vil fortsætte med at forfølge Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning mest muligt.
Samtidig har en lang række af verdens lande, store som små, fastslået at de agter at efterleve Paris-aftalen, og at USA’s beslutning ikke vil ændre på dette.
Når USA ikke vil leve op til sit ansvar i det globale klimasamarbejde, bliver der mere plads til andre lande.
EU og Kina har netop afholdt topmøde i Bruxelles, hvor de to stormagter slog fast, at de ser USA's beslutning, som en stor fejltagelse, og at de vil styrke deres koordination med hinanden på klimaområdet.
Klimaforandringerne er en global udfordring, og der er brug for lederskab.
Jeg håber derfor, at EU og Kina lægger handling bag ordene og tager ansvar. Og jeg håber, at Danmark vil gøre alt hvad de kan for, at det sker.