Verdensnaturfonden: EU-landene gør for lidt for at stoppe handel med illegalt træ

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Landene i EU udviser ikke nok politisk vilje til at løse problemerne med handel med illegalt træ. Det viser ny måling fra WWF Verdensnaturfonden, der har opgjort 22 EU-lande og Schweiz handlinger og holdninger til handel med illegalt træ.

Selv om Danmark ligger i den pæne ende, er der stadig langt til målet, siger WWF i en pressemeddelelse torsdag.

Målingen for 2006 viser, at der er små eller ingen forbedringer i forhold til tidligere målinger fra de seneste 2 år. Ingen af de 23 undersøgte lande har opnået tilfredsstillende resultater. Storbritannien er det land, der klarer sig bedst, efterfulgt af Holland, Danmark, Letland og Belgien. Disse lande får dog kun lige over 50 procent af det mulige antal points.

– Det er simpelt hen for ringe, at EU-landene ikke gør mere for at bekæmpe den omfattende handel med illegalt træ i Europa, siger miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden, Jacob Andersen.

Undersøgelsen viser dog, at der er stor opbakning blandt EU-landene til, at gennemføre et fælles europæisk forbud mod import af illegalt træ til EU. Her er det i øjeblikket EU-Kommisionen, som er stopklods for en mere ambitiøs indsats.

Jacob Andersen:

– Vi vil opfordre miljøminister Connie Hedegaard til at bygge en stærk alliance af ligesindede EU-lande, som kan lægge pres på EU-Kommissionen og få den til at formulere fælles EU-lovgivning, der forbyder import af illegalt træ til EU.

– Danmark og andre EU-lande bør desuden gå foran og formulere national lovgivning, som forbyder salg af illegalt træ. Det vil bidrage til at løse de omfattende problemer og samtidig lægge pres på EU-Kommissionen.

Folketinget behandler i øjeblikket et beslutningsforslag om at forbyde salg af illegalt træ. Hvis forslaget gennemføres, kan det sætte gang i en positiv bølge, hvor andre lande i EU fremsætter lignende forslag.

WWF-undersøgelsen viser også, at det kun er Frankrig, der har en ambitiøs politik til at sikre, at offentlige institutioner udelukkende køber lovligt og bæredygtigt træ.

7 lande har utilstrækkelige politikker for offentlige indkøb: Østrig, England, Holland, Tyskland, Danmark, Schweiz og Belgien. Alle andre lande har slet ingen politik for offentlige indkøb af træ.

– Selv om miljøministeren i marts tog nye initiativer for at styrke indkøbspolitikken i det offentlige, har Danmark stadig ikke en politik, der er stærk nok til at sikre, at vi får sat en stopper for indkøb af illegalt træ i offentlige institutioner. Der er fortsat brug for, at det gøres til en forpligtelse for offentlige institutioner af indkøb af træ, som er lovligt og bæredygtigt produceret, anfører Jacob Andersen.

Yderligere information hos Jacob Andersen, miljøfaglig chef: 35 24 78 34, mobil: 26 24 12 75