Skovene er som en kæmpe CO2 støvsuger, så den måde vi forvalter og genplanter skovene er vigtigt for klimaet.
Fra 1970 til 2019 er der igennem Green Belt Movement plantet mere end 52 millioner træer, og mange af dem er udvundet fra ældgamle sorter.
Det var bondedatteren Wangari Maathai, der under sin uddannelse fik ideen til at starte med at plante de bæredygtige træer og satte hele denne bevægelse i gang.
Den danske filmmager og dokumentarist Hans Wessing, der et mest kendt for sine mange film om Bhutan, har nu udgivet filmen Planting Trees in Kenya – Legacy of Wangari Maathai.
Naturen skal være i balance
Filmen starter med et besøg hos en kenyansk miljøklub, der findes på mange kenyanske skoler. Med dyb indsigt fortæller de stolt om de træer de har plantet og hvorfor det er vigtigt: ”Vi ønsker at naturen skal være i balance på baggrund af det Wangari Maathai fortæller os, hvis vi ødelægger naturen, vil det være utilgiveligt”, fortæller én af eleverne i, der kun går i 6. klasse.
Skolens miljøklub arbejder tæt sammen med Egerton Universitetet, der ligger i området. Universitetet arbejder tæt sammen med de omkringliggende lokale bønder og andre, der ser en værdi i, at arbejde med bæredygtighed. Flere af de interviewede professorer og lektorer arbejder med bæredygtige ressourcer i specielt Mau Ecosystem Complex, der er udsat for degenerering, hvis der ikke gøres noget. Det gælder på skovhugst og inddæmning af land til landbrug.
Nye robuste træer
Egerton Universitet udvikler nye planter til skovplantning og arbejder tæt sammen med lokale, der ved noget om de robuste træer eller de såkaldte indigenous trees.
Efter en tur rundt i området, hvor vi blandt andet også ser hvordan et andet universitet fremstiller og producere spirolina, vender vi tilbage til primary skolen, hvor eleverne fortæller om nytten af at plante træer.
Filmen giver indblik i, hvordan forskellige sektorer i Kenya arbejder med bæredygtighed og vedligeholdelse af skoven. Samtidig fortæller den historien om en kvinde, der trodsede det kenyanske establishment under præsident Moi, der til sidste måtte bøje sig for Wangari Maathai, der både havde en professortitel, var kvindesagsforkæmper, politiker og ikke mindst nobelpristager, da hun i 2004 modtog Nobels fredspris i 2004.Wangari Maathai døde som 71-årig i 2011. Læs mere om hende her
Det er RCE Denmark, der har udgivet dokumentarfilmen om betydningen af Green Belt Movement i Kenya, som stadig indgår som en del af undervisningen for mange børn og unge der.
RCE Denmark arbejder med uddannelse for bæredygtig udvikling i alle uddannelser og er en del af et globalt netværk, der er iværksat af FN Universitetet. Filmen er udgivet af RCE Denmark, men er udviklet i samarbejde med den Kenyanske RCE på Egerton Universitet med støtte fra Undervisningsministeriet.
Filmen kan ses her:
RCE Danmark arbejder for Uddannelse for bæredygtig udvikling. Læs mere her
Læs mere om Green Belt Movement her