Vi er nu (næsten) klar til civilsamfundstræffet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Vi nærmer os hastigt det ambitiøse civilsamfundstræf d. 27. og 28 oktober, og her op mod deadline strømmer tilmeldingerne ind (nu næsten 300)

Det er helt fint; Lokomotivværkstedet, hvor det hele foregår, er et kæmpestort og ret fedt lokale, som det bliver spændende at holde træffet i. Og der er plads til alle!

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har stået overfor en central diskussion af, hvordan programmet skulle vægtes.

På den ene side er det klart, at Udenrigsministeriet har nogle forhåbninger om, at vi vil være med til at formulere den nye civilsamfundspolitik.

Det er faktisk en flot udmøntning af ministeriets udmeldinger om at de gerne ville i dialog med os, at de går aktivt ind og støtter træffet, ikke mindst med ideer til hvad vi skal diskutere. Og samtidig er det fint at have en ramme for hvad vi debatterer, så vi ikke sidder og diskuterer hele verden og omegn ud fra vidt forskellige perspektiver og forudsætninger.

På den anden side er det også vigtigt, at vi ikke bare diskuterer, hvordan vi kan formulere guidance notes til de forskellige prioritetsområder, således at civilsamfundspolitikken føder smidigt ind i den mere overordnede Strategi for udviklingssamarbejde. Det kan godt gå hen og blive for nørdet.

Verden er i hastig forandring, og vi vil gerne have nogle diskussioner af, hvor tingene bevæger sig hen.

Globale udviklingspolitiske dagsordner er under forandring, ligesom den måde vi skal tænke partnerskaber, finansiering og hvad nye fælles dagsordner kræver . Og vores partnere i Syd vil muligvis ikke føle sig så godt klædt på til at indgå i mere specifikke diskussioner om vores nye politik.

Så vi har fundet et godt mix, og en ambitiøs model for hvordan vi kan strukturere en række debatter, der så i løbet af træffet begynder med nogle mere overordnede debatter, og efterhånden får det snævret ind på nogle mere specifikke områder.

Noget, jeg ser frem til, er at høre Rene Grotenhuis fra Holland. Han er tidligere generalsekretær for NGOen Cordaid og har været meget fremme i Holland med kritik af konsekvenserne af de nedskæringer og ændringer i civilsamfundspolitikken, man har været igennem dernede.

En hestekur, der ikke virker utænkelig, vi også får at se herhjemme, særligt hvis Lars Løkke Rasmussen (V) kommer til magten med sine ”knivskarpe prioriteringer” og ”krav og konsekvenser”.

Det var meningen, at vi ville have haft et lidt udefrakommende og frisk perspektiv på mandag morgen til at kickstarte en fortsættelse af søndagens diskussioner.

Vores oplægsholder meldte imidlertid fra pga sygdom, så vi har fået Tor Nørretranders til at komme og give et inspirerende oplæg mandag morgen.

Mulighederne for diskussioner er mange! Vi ses søndag og mandag d. 27 /28!