KOMMENTAR
Af Christian Friis Bach
Andelen af verdens sultende falder ifølge FN – og det er en god nyhed. Siden 1990-92 er antallet af underernærede faldet med 132 millioner. Det betyder, at vi fortsat kan nå FN’s 2015-mål med en dedikeret indsats de kommende år.
Den knap så gode nyhed er, at antallet af sultende og underernærede i Afrika er steget, og der er fortsat 870 millioner mennesker der lider af sult og underernæring i verden. Det skal vi gøre noget ved. Og det gør vi.
I Danmarks nye udviklingspolitiske strategi fremhæves fødevaresikkerhed som en klar prioritet og der er bestemt ikke droslet ned for de danske ambitioner i forhold til at bekæmpe sult og fremme landbrugsudvikling.
Men det handler ikke om procenter, men om konkrete programmer og politik.
For 2013 alene planlægges nye programmer inden for bl.a. landbrug og vand, miljø- og energiressourcer for knap 2 mia. kroner. Det er et klart udtryk for Danmarks ambitioner.
Fokus på de fattigste bønder
Vores fokus er på de fattigste landmænd, og på dét, der virker.
Det er relativt enkle indsatser som kvægvaccination i Mali, vandopsamling til grøntsagsproduktion i Burkina Faso eller støtte til økologisk fairtrade-bomuld i Uganda.
Derudover bruger vi mange kræfter og penge på at styrke de fattiges modstandskraft, så de fremover selv kan klare sig uden hjælp, og så en tørke ikke ender i en negativ spiral af ødelagt høst, dybere fattigdom og mere sult.
Vi sætter fokus på de politiske rammebetingelser.
Landbrugspolitik betyder meget – det ved vi fra Europa, og det ved vi, med omvendt fortegn, fra mange afrikanske lande, der har beskattet og underinvesteret i landbrugssektoren.
Nyt landbrugsindeks søsat
Danmark har derfor taget initiativ til udvikling af et nyt landbrugsindeks, der skal sætte fokus på, hvor der er gode rammebetingelser for de fattige landmænd – og ikke mindst fattige landkvinder.
De ustabile fødevarepriser er både en udfordring og en mulighed for fattige landmænd.
Markedsusikkerhed og uigennemskuelighed kan lede til forkerte politiske beslutninger, og Danmark bakker derfor aktivt op om udviklingen af et informationssystem for fødevarer, der skal sikre større transparens og forudsigelighed i fødevaremarkedets prisudvikling.
Helt som vi har været aktivt engagerede i at skabe gennemskuelige regler for opkøb og leje af landbrugsjord i verdens fattige lande.
Udryddelse af sult i verden handler derfor både om konkrete programmer og om politiske forandringer. Danmark er solidt engageret hele vejen rundt
Christian Friis Bach (R) er udviklingsminister i SRSF-regeringen.
Yderligere oplysninger hos
Frej Jackson, presserådgiver
E-mail: [email protected]
Tlf. dir. 33 92 06 32 og mobil 29 72 44 77