“Vi skal hjælpe befolkningen i Zimbabwe”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

“Nogle mener, vi skal boykotte Zimbabwe efter præsidentvalget den 31. juli, som mange anfægter. Folkekirkens Nødhjælp mener, at Danmark bør støtte de folkelige og kirkelige organisationer for at bistå befolkningen med rettigheder og demokrati”.

“Nu er der kun ét Danmark kan og skal gøre i Zimbabwe: Støt de folkelige organisationer og kirkerne i kampen for menneskerettigheder og demokratisk udvikling.”

Sådan siger generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær efter det omstridte præsidentvalg i Zimbabwe, hvor Robert Mugabe har fået fem år mere som præsident med 61 procent af stemmerne.

Dermed bakker Stubkjær i en presseudtalelse mandag op om udviklingsminister Christian Friis Bach, der ikke vil støtte det officielle system med danske penge, hvis de første rapporter om valgsnyd viser sig at holde stik.

Den radikale minister siger, at det er regeringen, der skal rammes – ikke befolkningen. Derfor vil Friis Bach ikke standse de danske bevillinger til projekter, som de folkelige organisationer står bag.

Og Henrik Stubkjær siger, at Folkekirkens Nødhjælp sammen med partnere i Zimbabwe er klar til at gøre endnu mere for demokrati og rettigheder i Zimbabwe.

“Jeg har mødt oppositionens kandidat Morgan Tsvangirai, og han gav mig dengang ret i, at kirkerne i Zimbabwe er en af de få institutioner, som har position til at gøre noget i et splittet samfund,” siger Stubkjær.

Mugabes parti Zanu PF vandt både præsidentvalget og fik 2/3 deles flertal i parlamentet. Derfor frygter mange i Zimbabwe, at det spirende samarbejde mellem regering og opposition nu bliver afløst en fem år, hvor alle divergerende politiske meninger bliver mast af Zanu PF.

Folkekirkens Nødhjælp deltog som observatør ved selve valghandlingen i og fik indtryk af et relativt fair og fredeligt afviklet valg.

De internationale observatører er uenige i deres vurdering af valget. To observationsgrupper har sagt overordnet god for valghandlingen, mens en tredje observatørgruppe siger, at mange vælgere ikke fik lov til at stemme.