Vi værnede muslimers ytringsfrihed under Muhammed-krisen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Stik i mod forventningerne støttede danskerne muslimernes ret til ytringsfrihed under Muhammed-krisen. Det viser forskning fra Aarhus Universitet om danskernes holdninger under forløbet, skriver universitetets Institut for Statskundskab i en pressemeddelelse tirsdag. 

Vi formåede at skelne mellem muslimer og islamiske fundamentalister under Muhammedkrisen og støttede op om, at muslimer også skulle have ret til demokratiske frihedsrettigheder.

I 2006 resulterede 12 karikaturer af profeten Muhammed i dødstrusler mod Jyllands-Postens medarbejdere, boykot af danske varer og talrige afbrændinger af danske flag i Mellemøsten.

Det var nærliggende at forvente, at danskerne som modreaktion ville blive mere intolerante over for muslimske indvandrere, men sådan forholdt det sig ikke: Vi udviste større tolerance over for muslimernes frihedsrettigheder, især ytringsfriheden, under Muhammedkrisen.

”Frem for at give køb på frihedsrettigheder over for dem, man kunne opfatte som modstanderne, støttede danskerne op om, at muslimer også har ret til demokratiske frihedsrettigheder”, siger professor i statskundskab, Michael Bang Petersen, fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

“Danskerne formåede at skelne mellem muslimer og islamiske fundamentalister,” uddyber han.

Resultatet offentliggøres nu i bogen “Paradoxes of Liberal Democracy: Islam, Western Europe, and The Danish Cartoon Crisis” skrevet af Aarhus-forskerne Michael Bang Petersen, Rune Slothuus og Rune Stubager sammen med kollegaen Paul Sniderman fra Stanford University.

Ifølge forfatterne hænger årsagen til den større tolerance sandsynligvis sammen med mediernes og politikernes opmærksomhed på og lovprisning af ytringsfriheden under Muhammedkrisen.

Ny viden om indvandrerskepsis

Indvandrerskepsissen er dog på en række punkter ret udbredt i den danske befolkning, og faktisk er det ikke kun et højrefløjsfænomen, som traditionelt antaget.

Skepsissen lever også på venstrefløjen. Undersøgelsen viser imidlertid også, at det ikke nødvendigvis er indvandrerne i sig selv, der skaber frygt, da den ofte er baseret på en mere generel bekymring og frygt for andre mennesker.

Yderligere oplysninger hos:

Michael Bang Petersen, professor

Institut for Statskundskab
Aarhus Universitet
Tlf: 87 16 57 29 og mail: [email protected]

Rune Slothuus, professor
Institut for Statskundskab
Tlf: 87 16 56 91 og mail: [email protected]

Rune Stubager, professor
Institut for Statskundskab
Tlf: 87 16 56 94 / 28 69 35 32 og mail: [email protected]