Vietnam: bro mellem fortid og nutid

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nu kan man opleve Vietnam i Danmark på anden vis end gademad i fjernsynet, nemlig gennem to dokumentarfilm.

Torsdag den 1. marts kl. 20.00, på Museet for Samtidskunst i Roskilde vises to dokumentarfilm: “Long Bien Bridge” af Steen Møller Rasmussen, Cai-Ulrich von Platen & Peter Schultz Jørgensen (Danmark, 2008), og “Hard Rails across a gentle river” af Tran Thi Anh Phuong, Do Van Hoang, Pham Thu Hang & Tran Thanh Hien (Vietnam, 2010).

“Long Bien Bridge” fortæller historien om den to og en halv kilometer lange bro af samme navn i Hanoi, som blev bygget af den franske kolonimagt som en forbindelse til havnebyen Hai Phong.

Det er sandsynligvis den franske ingeniør Eiffel, som har designet broen. Broen var et strategisk knudepunkt under Vietnam-krigen i 70′erne, og den overlevede med nød og næppe US Air Forces bomber.

I 2007 filmede tre danske fotografer og instruktører, Steen Møller Rasmussen, Cai Ulrich von Platen og Peter Schultz Jørgensen broen og livet omkring den.

Filmen ’Long Bien Bridge’ viser, hvordan en enkel trafikal struktur er en del af en social interaktion. Uden kommentarer og musikalsk glasur får billederne lov til at tale for sig selv, og de fortæller en bemærkelsesværdig historie om det farverige liv, der knytter sig til den nu forfaldne bro.

Senere i 2010 arbejdede fire vietnamesiske filmfolk samtidigt og uafhængigt på at producere en dokumentarfilm som en mosaik af liv og kultur i det nutidige urbane Vietnam.

Museet for Samtidskunst viser begge film om livet omkring Long Bien Bridge, og Cai Ulrich von Platen og Peter Schultz Jørgensen præsenterer deres film og besvarer spørgsmål fra publikum.

Arrangementet er gratis, og filmene vises med engelske undertekster.

DOXNIGHT, Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3 A, Roskilde, 1. marts 2012 kl. 20:00 – 22.00.