Af Merete Jensen, U-landsnyt.dk
Journalist risikerer syv års fængsel for at offentliggøre ’et andet syn’ på samfundsudviklingen. Dermed er Truong Duy Nhat den seneste på en lang liste over fængslede systemkritikere i et-partistaten.
I årevis skrev han for statsejede – og statskontrollerede – dagblade. I 2011 sagde han jobbet som journalist op for at blogge på sitet Mot goc nhin khac (Another point of view).
Og i lørdags blev den 49-årige tidligere journalist Truong Duy Nhat arresteret i sit hjem i Da Nang i det centrale Vietnam af specialstyrker fra det vietnamesiske Ministerium for Offentlig Sikkerhed.
En juridisk skandale
Truong Duy Nhat sigtes nu for gentagne overtrædelser af straffelovens paragraf 258, der omhandler misbrug af demokrati og frihed til at krænke statens interesser, og kan give op til syv års fængsel.
I en pressemeddelelse forlanger menneskeretsorganisationen Human Rights Watch (HRW) en ’omgående og ubetinget’ løsladelse af bloggeren og kalder paragraf 258 en ’juridisk skandale, der kun tjener det regerende kommunistpartis interesser’.
Under konstant overvågning
Ifølge det vietnamesiske dagblad Thanh Nien News har Truong Duy Nhats blogs, der som titlen antyder ofte bød på et alternativt syn på samfundsudviklingen, tiltrukket sig stor opmærksomhed og skabt hed debat i den kommunistiske et-partistat.
Bl.a. har han i sine blogs opfordret både premierministeren og kommunistpartiets formand til at gå af.
Journalister, bloggere og aktivister er under konstant overvågning i Vietnam, hvor kommunistpartiet stadig kontrollerer medierne og politiet jævnligt slår hårdt ned på folk, der udfordrer systemets begrænsede respekt for ytringsfriheden.
Tidligere er redaktører blevet fyret, hvis de afveg fra partilinjen, ligesom aktivister er blevet idømt fængselsstraffe på flere år for at hænge et banner med kritik af regeringen op over en hovedvej udenfor hovedstaden Hanoi.
Vigtig handelspartner
Truong Duy Nhat er da også bare den seneste i en lang række af fængslede systemkritikere.
Alene i de første ni måneder af 2012 blev 31 ’dissidenter og fredelige aktivister’ idømt fængselsstraffe, skrev HRW forud for EU-præsident Herman Van Rompuys besøg i Vietnam i oktober sidste år.
Dengang advarede HRW EU-præsidenten mod, at ’forvise menneskerettighederne til et sekundært spørgsmål’, selv om Vietnam er blevet en vigtig handelspartner for EU-medlemslandene.